Prijava

Vaša prijava

Novo lice ‘bakarića’: Kreće energetska obnova goričke srednje škole


Zagrebačka županija je na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u rujnu prošle godine podnijela prijave za pet projektnih prijedloga, među kojima se našao i onaj goričke srednje škole, starijim generacijama poznatije kao “Bakarić”. Od ukupno 30,8 milijuna kuna, koliko iznose predviđeni radovi, čak 15,1 milijun stiže iz ESI fondova u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020”. Preostalih 15,7 milijuna kuna osigurala je Zagrebačka županija.

Kvalitetnija provedba obrazovanja te kvaliteta boravka učenicika i djelatnika, kao i znatan doprinos očuvanju okoliša smanjenjem štetnih stakleničkih plinova, učinit će goričku školu ugodnijim mjestom za obrazovanje srednjoškolaca, kao i njezinim djelatnicima. Cilj ovog projekta je da se korištenjem obnovljivih izvora energije postignu optimalni rezultati financijske i energetske uštede. Mjerama energetske učinkovitosti cijela zgrada će iz trenutnih energetskih razreda (zgrada za obrazovanje: D razred, velika sportska dvorana: D razred, mala sportska dvorana: C razred) prijeći u najviši A razred, a to je zaista velik pomak.

– Sad nas čeka potpisivanje ugovora sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i resornim ministarstvom te proces javne nabave, a očekujemo da će se s radovima krenuti na proljeće. Cjelokupna dokumentacija je kvalitetno pripremljena, stoga nema razloga da ne povučemo bespovratna sredstva. Naravno, i Zagrebačka županija je u proračunu za ovu namjenu osigurala više od 30 milijuna kuna – pojasnio je župan Stjepan Kožić, istaknuvši kako se europska sredstva očekuju i za preostale četiri škole.