Prijava

Vaša prijava

Priključite se odlučnom boju protiv nepravde i ugnjetavanja


U spomen na Seljačku bunu, simbol hrabrosti malog čovjeka u borbi protiv ugnjetavanja i nepravde, 9. veljače uprizorit će se Bitka kod Stubice. Kmetovi su se okupili danas ispred rodne kuće Matije Gupca u naselju Hižakovec u Donjoj Stubici i krenuli su s pripremama za ustanak. Spremni će dočekati vlastelinsku vojsku i pružiti im dostojan otpor iduće subote kod dvorca Stubički Golubovec.

– Manifestacija Seljačka buna obilježava svoje 11. izdanje, a svake godine privlači sve više posjetitelja iz cijele Hrvatske, a i regije. Od samih početaka, s autentičnom pričom kojom diše cijeli Gupčev kraj za vrijeme održavanja presvlačeći se u srednjovjekovno ruho i pokazujući raskoš domaće ugostiteljske i zabavne ponude – poručili su organizatori.

Družba vitezova Zlatnog Kaleža rekonstruirala je ovu povijesnu bitku, donoseći uz to i pregršt zabave za posjetitelje. Tradicionalni obrti i zanati, bogata ponuda domaćih specijaliteta i odličan zabavni program tijekom cijelog dana, sigurno će privući posjetitelje željne dobre zabave u autentičnom ambijentu.

Bitka nad bitkama, vjerni je prikaz Bitke kod Stubice, kada su po predaji, goli i bosi seljaci ustali protiv ugnjetavanja Franje Tahija i tadašnje vlastele. U uprizorenju bitke sudjelovat će više od 200 statista. Vojske će biti opremljene bogatim srednjovjekovnim arsenalom, a Tahijevi puškari izbacivat će iz topova kugle s dimnim efektima. Na bojnom polju moći ćete vidjeti helebarde, sjekire, pikeove, bardiše, buzdovane, mačeve, vile i koplja.

Nakon bitke u popodnevnim satima pod šatorom u Parku Jure Stubičanca kreće poznati Buna party, gdje će sve posjetitelje i same sudionike bitke zabavljati Psihomodo pop.

Besplatno parkiranje bit će moguće na označenim lokacijama u samom centru Grada Donja Stubica, a vozit će i besplatna ZET-ova linija iz Zagreba prema Donjoj Stubici. Autobusi će iz Zagreba polaziti u 10,11, 12 i 13 sati, stajalište turističke linije, Ulica Grgura Ninskog kod Importanne centra. Polasci za Zagreb organizirani su za 19, 20, 21, 22 i 23 sata s autobusne stanice u Donjoj Stubici.