Prijava

Vaša prijava

Mislili ste da je nedjelja dosadan dio vikenda?Nekoliko činjenica moglo bi vas razuvjeriti!


Nedjelja je povijesno, sve do 1962. godine bila prvi dan u tjednu, što se može vidjeti i na svim kalendarima izdanim do tada. U većini zemalja Bliskog istoka nedjelja je ostala prvi dan radnog tjedna. U Gregorijanskom kalendaru, ni jedno stoljeće ne može započeti nedjeljom. U židovskom kalendaru, ni jedna godina ne može započeti nedjeljom. Bilo koji mjesec koji započinje nedjeljom imat će petak trinaesti (nesretni dan u nekim društvima).

Riječ nedjelja najčešće se u svijetu prevodi kao ‘Sunčev’ ili ‘sunčan’ dan, kao u pjesmi Nene Belana. U Rusiji ovaj dan u tjednu znači ‘uskrsnuće’. Zanimljiva je poveznica te činjenice sa time da je Uskrs u katoličkoj tradiciji uvijek nedjeljom. No svim slavenskim narodima, pa tako i Hrvatima, NE-djelja je u prijevodu neradni dan.

U američkoj saveznoj državi Utah, u Salt Lake Cityju, u nedjelju možete biti kažnjeni u iznosu od tisuću dolara za ‘fućkanje’.

Mnogima se u nedjelju ne radi ništa jer su dan prije tulumarili pa je krevet najbolja opcija, neki ju provode okupljeni za obiteljskim ručkom, no svi se slažemo u jednome, nedjelja bi trebala trajati barem 48 sati.

Za kraj, prisjetimo se jedne poznate izreke američkog pisca Marka Twaina – ”Daj svakom danu šansu da bude najljepši u tvom životu.”