Prijava

Vaša prijava

Energetski pregled gradskih zgrada


Sukladno Zakonu o učinkovitom korištenju energije, Grad Velika Gorica putem ovlaštenog certifikatora tijekom 2013. godine proveo je energetske preglede zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Velike Gorice (osim društvenih i vatrogasnih domova koji su u postupku legalizacije te gradskih stanova), te su za sve zgrade izdani energetski certifikati koji su tijekom siječnja 2014. javno izloženi na vidljivim mjestima u ulaznim prostorima zgrada.

Energetski certifikat je dokument koji opisuje energetska svojstva zgrade, a sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, podatke o osobi koja je izdala certifikat, podatke o termotehničkim sustavima zgrade, potrebnoj energiji za grijanje/hlađenje i ostale procese koji se odvijaju u zgradi, referentne i stvarne klimatske podatke, objašnjenja pojmova te popis primijenjenih propisa i normi. Energetski certifikat za postojeće zgrade sadrži također i prijedlog ekonomski opravdanih mjera za poboljšanje energetskih svojstava zgrade, kao i preporuke za korištenje zgrade na način koji ispunjava bitne zahtjeve uštede energije i toplinske zaštite.

Podatci o ekonomski opravdanim mjerama za poboljšanje energetskih svojstava zgrada dat će Gradu smjernice za provedbu energetske rekonstrukcije zgrada javne namjene, a u tu svrhu Upravni odjel za urbanizam i zaštitu okoliša već je pristupio izradi Programa obnove zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Velike Gorice, kojim će se omogućiti izrada projektne dokumentacije potrebne za energetsku obnovu, kao i povlačenje financijskih sredstava za njenu izradu iz dostupnih fondova Europske unije te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH.

Izvor: gorica.hr