Prijava

Vaša prijava

U posljednjih pet dana u Zagrebačkoj županiji izbilo 100-tinjak požara


Prekjučerašnji požar u Pokupskom samo je jedan u nizu od 100-tinjak požara koji su u proteklih pet dana izbili na području Zagrebačke županije. Naime, 71- godišnjak je zapalio kartonske kutije i biljni otpad na svom zemljištu, ali se požar se zahvaljujući jakom vjetru proširio na travu i nisko raslinje na okolnim zemljištima, te zahvatio i dio obližnje šume. Požar su ugasili vatrogasci, a 71-godišnjak je prilikom gašenja požara lakše ozlijeđen.

Iz Županije su apelirali na građane da budu oprezni prilikom paljenja vatre na otvorenom, kako bi se izbjeglo dovođenje u opasnost života ljudi, imovine i okoliša

– Ovim putem apeliramo na žitelje diljem županije da korov ne pale sami, već u kontroliranim uvjetima te da se za pomoć obrate vatrogascima – poručili su iz Zagrebačke županije.

Evo savjeta kojih bi se trebali pridržavati prilikom paljenja vatre na otvorenom:

1. vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina.
2. biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
3. prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
4. pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ako nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
5. ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
6. osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
7. osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje ne bi same trebale paliti biljni otpad
8. sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe

Kazne za izazivanje požara nisu male. Osoba koja namjerno izazove požar može očekivati novčanu kaznu od 15 do 150 tisuća kuna ili kaznu zatvora do 60 dana, a za izazivanje požara iz nehaja kazna se kreće od dvije do 15 tisuća kuna.

Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ako je djelo počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.