Prijava

Vaša prijava

FOTO Gorički srednjoškolci vrlo dobri na državnom natjecanju


Državno natjecanje učenika strukovnih škola na prošlotjednoj trodnevnoj manifestaciji ‘WorldSkills Croatia 2019’ na Zagrebačkom velesajmu bilo je vrlo uspješno za predstavnike velikogoričkih srednjih strukovnih škola. Ekonomska škola Velika Gorica imala je status škole domaćina (natjecateljska disciplina: računovodstvo) na najvećem strukovnom natjecanju u ovom dijelu Europe, koje je organizirala Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Više od 580 učenika natjecalo se u 44 discipline u kojima su prezentirali svoje kompetencije, demonstrirali vještine (skills) potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje.

01.04.2019. Velika Gorica – Gorički srednjoškolci na Državnom natjecanju za učenike strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenici Ekonomske škole natjecali su se u tri discipline i prema zvaničnim rezultatima ostvarili su vrlo dobre plasmane: Ana Kovačić (mentorica Višnja Stepanić, prof.) je u disciplini računovodstvo u konkurenciji 12 natjecatelja osvojila 5. mjesto; ekipa Karla Houdek, Patricija Cvetnić i Paula Čunčić (mentorica Jadranka Čejić, prof.) u disciplini poduzetništvo se također plasirala na 5. mjesto; na Smotri i sajmu Vježbeničkih tvrtki ekipu Ekonomske škole činili su Antonia Grubelić, Nika Janković i Patrik Ćubela (mentorica Jadranka Čejić, prof.) i bili su nešto slabije plasirani.

Srednju strukovnu školu Velika Gorica predstavljao je Lovro Matijević (mentor Davor Majić) u disciplini automehatronika i plasirao se na 6. mjesto s 89.00 bodova. Zanimljivo je da su u ovoj disciplini natjecatelji (12) bili vrlo izjednačeni u bodovima te je razlika između 1. (97.50 od max. 100 bodova) i  6. mjesta iznosila samo 8.5 bodova.

01.04.2019. Velika Gorica – Gorički srednjoškolci na Državnom natjecanju za učenike strukovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ravnateljica Ekonomske škole Vesna Brkljačić je nakon završetka natjecanja i objave konačnih rezultata o ulozi domaćina kazala: ”Kada smo prihvatili da budemo škola domaćin na velikoj manifestaciji nismo bili sigurni koliko ćemo to uspješno odraditi. Zahvaljujući timskom radu sve je prošlo u najboljem redu. Kako je ovo bilo našoj školi prvo iskustvo ovakve vrste na velikom i zahtjevnom natjecanju neke stvari smo rješavali u hodu, a za neke od njih smo bili pripremljeni. Na prvi dan natjecanja sve je bilo spremno i bili smo vrlo zadovoljni postignutim, kao i rezultatima naših učenika.

Ovo natjecanje je pokazalo da je kriza u strukovnim zanimanjima refleks činjenice koliko su strukovne škole (ne)zanimljive i stručne, jer škole posjeduju sve kadrovske i materijalne uvjete za izobrazbu u određenom zanimanju. Učenici su ponosno demonstrirali svoja znanja i kompetencije koja su stekla kroz srednjoškolsko obrazovanje, a koliki su interes pobudili vidi se po broju tisuće posjetitelja koji su došli na ovu reprezentativnu manifestaciju iz svih krajeva Lijepe naše.”

Galerija fotografija