Prijava

Vaša prijava

Očekuju nas dva vodena vala


Izvanredna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije održana je u prostorijama Zagrebačke županije u 16:00 sati. Sjednici su uz redovne članove nazočili i brigadir Krešo Tuškan iz Hrvatske vojske i Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Prema informacijama iz Hrvatskih voda prognoze vodnog vala koji bi noćas trebao iz Slovenije ući na područje Hrvatske blaže su od onih predviđenih jučer.

Andrino Petković iz Hrvatskih voda trenutno stanje ocijenio je stabilnim. Kazao je kako se očekuje val od oko 1600 kubika u sekundi, što znači da neće doći do prelijevanja kanala Jankomir, a samim tim područja Zagrebačke županije uzvodno od Zagreba (Zaprešić, Samobor, Brdovec) prema trenutnim prognozama su sigurna.

Što se tiče područja nizvodno od Zagreba, tamo su trenutno na snazi redovne mjere zaštite od poplave. Vodni val očekuje se noćas u Jesenicama oko 23:00 sata, u Rugvici, u utorak 18.02. oko 12:00 sati, a u Dubrovčaku u utorak tijekom večeri. Prema trenutnim prognozama Hrvatskih voda očekuje se  proglašenje izvanrednih mjera zaštite od poplave. Naime, u Rugvici se očekuje vodostaj od 830 cm (+/- 35 cm), a u Dubrovčaku 800 cm (+/- 35 cm). Podsjetimo, 2010. godine u Rugvici je zabilježen maksimalni vodostaj od 978 cm, a u Dubrovčaku 872 cm. Petković je naglasio kako je sav potreban materijal danas tijekom dana dovezen na potrebne lokacije te da se stanje prati iz sata u sat.

Važno je napomenuti da osim spomenutog vodnog vala, u četvrtak 20.02.2014. godine očekuje se još jedan vodni val. Hrvatske vode nabavljaju dodatni materijal, a vreće stižu i iz Slovenije i Mađarske.

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević kazao je kako su uz vatrogasce, koji su konstantno na raspolaganju, u pričuvi i oružane snage. Brigadir Tuškan najavio je da će već sutra u 8:00 sati na Plesu biti 300 vojnika koji će, ukoliko bude potrebe, biti na raspolaganju. Josip Novosel iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije zahvalio se vatrogascima iz ostalih hrvatskih županija koji svaki dan nude svoju pomoć.

 
Na zahtjev načelnika Vujevića sve operativne službe (Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Policijska uprava Zagrebačka) i dalje su u stanju pripravnosti.

Sljedeća sjednica Stožera bit će održana sutra, u 8:00 sati u prostorijama Zagrebačke županije.

 

Inače, načelnik Stožera Vujević obišao je danas velikogoričko područje, a nazočio je i sjednici Stožera zaštite i spašavanja Velike Gorice koji se održao u Čičkoj Poljani.