Prijava

Vaša prijava

‘Dođe li do nas afrička kuga, cijelu populaciju svinja treba usmrtiti’


Od početka rujna prošle godine u našem gradu djeluje važna znanstvena institucija, koja je nazvana Zavod za znastvenoistraživački i umjetnički rad Velika Gorica. Nakon faze uhodavanja, Zavod je krenuo s ozbiljnim projektima, važnima za struku, a o svome radu govorit će na predavanju u srijedu, 10. travnja, u 12 sati u Vijećnici POU-a. Tema je prilično važna za poljoprivrednike, pogotovo one koji se bave svinjogojstvom, a zanimljiva bi mogla biti i za mnoge druge…

“Afrička svinjska kuga (ASK) je neizlječiva zarazna bolest za koju su primljive domaće i divlje svinje bez obzira na doba, spol i pasminu. Odlikuje se hemoragijskim sindromom te visokim morbiditetom i mortalitetom (do 100%). ASK predstavlja jednu od najznačajnijih bolesti svinja. Unošenjem u Gruziju 2007. godine i potom progresivnim širenjem na Rusku Federaciju i zemlje istočne Europe”, objasnili su iz Zavoda, uz nastavak:

“ASK je pokazala izniman potencijal kao vrlo kontagiozna zaraza bolest. Moguće je intenzivno daljnje prekogranično širenje i nemogućnosti kontrole kretanja divljih svinja, ljudi i roba, koje mogu širiti bolest. S obzirom da na raspolaganju nemamo učinkovito cjepivo i ne postoji mogućnost liječenja, više je nego očito da je bolest velika opasnost za svinjogojstvo, a samim time i za gospodarstvo države. Ova bolest može nanijeti dalekosežne posljedice za svinjogojsku proizvodnju, i kad se pojavi, cijela se populacija svinja mora usmrtiti. Već sada je prisutna u sedam zemlja u EU – Poljskoj, Litvi, Letoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Češkoj i u Mađarskoj te u Ukrajini i Bjelorusiji.”

O više detalja vezanim uz ovu važnu priču govorit će se, dakle, u srijedu u Vijećnici…