Najveće razočaranje u ovih 27 kola, u prve tri četvrtine prvenstva, mi je domaći poraz od Istre. Najdraža utakmica? Rekao bih sve pobjede, ali možda bih izdvojio onih 2-0 na Poljudu u 4. kolu, pobjedu koja je bila ‘okidač’, koja nam je pokazala da možemo igrati sa svakim, rekao je trener HNK Gorice Sergej Jakirović uoči prve utakmice posljednje četvrtine prvenstva.

Iz perspektive navijača, kad bi morali birati, najbolja utakmica Sergejove Gorice bila bi ona koja je odigrana u 10. kolu. Bio je šesti dan mjeseca listopada, u Velikoj Gorici gostovala je Rijeka, i bila je to utakmica koja je imala – sve! Gosti su poveli, Gorica izjednačila pa preokrenula, sve to trener Jakirović pratio je s tribina, odrađivao je drugu utakmicu kazne, pa drama na kraju, onda i odlazak Matjaža Keka s klupe nakon pet i pol godina… I, najvažnije, pobjeda na domaćem terenu! Jedina uz one dvije protiv “fenjeraša” Rudeša, velika, važna i nezaboravna. Uh, kad bi se ponovilo…

– Lijepo se svega toga sjetiti, ali ja prije svega znam da nas čeka jako teška utakmica. Rijeci stvarno treba odati priznanje za sve što rade, kolega Bišćan radi vrhunski posao, pogotovo s obzirom na probleme koje ima u kadru. Rijeka igra jednako i doma i vani, na Rujevici je skupila 29 bodova, a na strani 24. U naletu su, pobjeđuju i kad ne igraju dobro, imaju individualnu kvalitetu i mi ćemo sutra morati biti savršeni, ali baš savršeni, da bismo se mogli nadati nečemu pozitivnom – najavio je Jakirović ogled koji počinje u subotu u 19 sati, pod svjetlima reflektora.

Za trenutak se još vratio na Lokomotivu, na poraz u kojem je Gorica odigrala dvije različite utakmice u dva poluvremena. Prvo vrlo slabo, drugo puno bolje.

– Analizirali smo poraz od Lokomotive, znamo gdje nismo bili dobri, kao što znamo i da smo u drugom poluvremenu bili na nivou prethodnih kola. To je putokaz kako bi trebalo igrati i naravno da očekujem da ćemo i protiv Rijeke biti takvi. Stanje u momčadi zasad je dobro, iako moram priznati i da nas ima ‘rovitih’, bolesnih, pod temperaturom, valjda i zbog ovih promjena vremena… Na zadnjem treningu ćemo vidjeti kojih je to 18 za Rijeku. Imamo još neke dvojbe, budući da je ovo treća utakmica u zadnjih sedam dana, da je velika energetska potrošnja – kazao je Jakirović.

Na poluvremenu te utakmice izvadio je iz igre umornog Lovrića, ali i Zwolinskom, s čijom prezentacijom trener nikako nije bio zadovoljan. I odlučio je i najboljeg strijelca kluba ostaviti u svlačionici…

– To je samo poruka svim igračima da nitko nije iznad momčadi, da nitko nije iznad kluba. To sam jasno i glasno rekao kad sam došao ovdje. Možeš dati 50 golova, ali ako ja osjetim da igraš privatnu utakmicu, da igraš za sebe… Kod Lovrića je bio drugi problem, bio je energetski potrošen, rekao je da ne zna što mu se događa i to je u redu. Nije robot, čovjek je od krvi i mesa, sve pet. Na meni je da to prepoznam i reagiram kad je potrebno – rekao je Jakirović i nastavio u istom tonu:

– Igrači koji su ušli donijeli su dodatni impuls, ali sve skupa je poruka i za budućnost. Mene stvarno ne zanima prošlost, zanima me sadašnjost i budućnost. Zato kažem da je ovo drugo poluvrijeme jedini put. Mi samo tako možemo, nikako drukčije. Čim malo pustimo gas, čim pomislimo da smo postali nešto, odmah imamo problema. Ne zanemarujući pritom i kvalitetu Lokomotive, koja je već godinama među pet najboljih momčadi u državi.

Sergej Jakirović sa svojim je igračima uspio ‘prebaciti’ plan osvajanja bodova… Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Puno je toga Gorica napravila u prve tri četvrtine prvenstva, skupila bodova iznad svih očekivanja (39), čime su igrači i stožer sami sebi visoko podignuli letvicu. Pa su krenule i priče kako je kiks izgubiti od, recimo, Lokomotive doma. Što, naravno, nema veze s realnošću.

– Rezimirajući ovih 27. kola i naše prezentacije, moram priznati da sam izuzetno ponosan na svoju momčad i na sve ljude u klubu. Od ljudi koji održavaju stadion pa sve do sportskog direktora i predsjednika. Prva sezona u prvoj ligi, kad usporedimo s ostalim prvoligašima, s kudikamo većim budžetima za nas je uspješna i sve što smo napravili do sada daje nam za pravo da budemo realni i svoja očekivanja stavimo u okvire za nas dostupnih ciljeva. Sigurno da pozicija za koju smo se izborili uvijek u svima zagolica očekivanja i želju da ostvarimo nešto što nismo očekivali, ali ta pozicija u mojim suradnicima i meni prije svega budi želju za radom, probijanjem limita i nadogradnje momčadi za budućnost – odlučno je kazao Jakirović.

Početni plan bio je uzeti deset bodova po krugu, što bi značilo imati devet bodova manje nego što ih Gorica trenutačno ima.

– Tako je, to je bio plan koji smo već premašili. U prvom krugu uzeli smo 13 bodova, u drugom 14, a u trećem 12. Dakle, držimo prosjek. Hajduk je, recimo, u trećem krugu osvojio 20, što je fenomenalno, Dinamo čak 25… U nekakvoj matematici, nama u zadnjoj četvrtini treba 18 ili 19 bodova. Znači, to se mora odigrati briljantno. Ali ne gledamo tako daleko – kazao je Jakirović pa se vratio u aktualni trenutak:

– Ključno je da mi, ako mislimo ostati ‘živi’ u borbi za Europu, u sljedeće dvije utakmice moramo uzeti četiri boda. Jedan protiv Rijeke i tri protiv Belupa ili obrnuto, sasvim je svejedno. Ako u tome ne uspijemo, nismo ni zaslužili da budemo četvrti i izborimo Europu. I tu je sve jasno, bude li tako, okrećemo se stvaranju momčadi za sljedeću sezonu. Nema imperativa, ali ja sam prvi rekao da želim biti četvrti, jer mislim da se moramo boriti za nešto. Pa ako i ne uspijemo, opet imamo uspješnu sezonu iza sebe. U klubu su svi zadovoljni rezultatom, budući da je prvi cilj bio ostanak, a to smo osigurali.

Nema pritiska, nema nervoze, ali želja da se izbori Europa i dalje postoji. I nije to ni toliko nerealno.

– Naravno nije. Sve dok postoji šansa, mogu obećati da će se moja momčad boriti. Jednako kao što se borila i do sad. Nitko nam ništa nije poklonio, sve smo napravili na terenu. To je ‘suma sumarum’. E sad, jesmo li mi u nekim trenucima još premali za nešto više, to sami procijenite… – kazao je Jakirović, na što se nadovezalo pitanje “mislite li na suđenje?”

– Ne mislim ni na što… Čitajte između redova – nasmijao se Jakirović i zaključio:

– Mi ćemo dati sve od sebe da budemo što više plasirani, to je jedino sigurno!