Prijava

Vaša prijava

Goričanka pronašla korjene u Južnoafričkoj Republici


Ljudi vole putovanja. Netko zato jer je po prirodi avanturist, druge vuče znatiželja i novo okruženje, drugačije kulture i narodi, dok drugi putuju da bi okusiti gastronomiju, posjetili atraktivne lokacije koje su nedovoljno istražene. Katja Matković Mikulčić, njezina kći i zet krenuli su u Južnoafričku Republiku – državu na krajnjem jugu afričkog kontinenta, u potrazi za svojim korijenima.

Naime, kad su krajem 1860-ih godina otkrivena velika nalazišta dijamanata i zlata došlo je do ogromnog priljeva useljenika u Južnu Afriku. Među njima je bilo i Hrvata, naročito iz Dalmacije, čije je vinograde poharala filoksera, bolest vinove loze, te dovela stanovništvo na rub preživljavanja.Jedni od njih bili su i preci obitelji Matković iz Vrbanja na Hvaru. Nakon više od stoljeća susret potomaka dogodio se u Johannesburgu. Bila je to prilika za upoznavanje Južnoafričke Republike, zemlje burne povijesti, ratova, apartheida, ljepote, bogatstva i siromaštva, ljubaznih ljudi, zemlje kontrasta.

Predavanje uz projekcije pod nazivom ‘U potrazi za korjenima’, Goričanka Katja održat će sutra, 9. travnja u Vijećnici POUVG, s početkom u 19 sati.