Prijava

Vaša prijava

Treći razredi učili o povijesti Velike Mlake i njezinom naslijeđu


Na poticaj Istraživačke sekcije Društva žena Velika Mlaka, a uz podršku OŠ Velika Mlaka, i ove je godine za učenike trećih razreda priređeno događanje koje im je omogućilo da nešto više doznaju o Velikoj Mlaki. Riječ je o nizu tematskih predavanja o prošlosti Velike Mlake prilagođenih uzrastu djece za koji je namijenjen. Predavanje je popraćeno i prigodnom izložbom za čiji su postav zaslužni svi sudionici programa.

Uz navedeno Društvo i učenike i učiteljice trećih razreda OŠ Velika Mlaka Kristinu Polić, Galju Vlašić Trbić i Katarinu Ilenić Pervan, uključile su se i mjesne udruge: Sučija Velika Mlaka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Mlaka, KUD Velika Mlaka te Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, zagrebačka podružnica. Svatko od njih svojim je nastupom učenicima prenio djelić prošlosti Velike Mlake. Projekt je i ove godine podržao Mjesni odbor Velika Mlaka i njegov predsjednik Ivan Miličević. Događanju je prisustvovala i ravnateljica OŠ Velika Mlaka Zrinka Šućur. Voditeljica programa bila je Ivana Andrić Penava, dopredsjednica Društva žena Velika Mlaka i voditeljica Istraživačke sekcije Društva.

Događaj je bio iznimno interaktivan. Održana je prezentacija Sučije Velika Mlaka čiji je predsjednik Nikola Trumbetaš u banderijskoj odori pokušao dočarati daleku prošlost Plemenite Opčine Turopolje a zatim i njihovog mjesta-Velike Mlake, te prezentacija „Moj zavičaj u Domovinskom ratu“ ratnih veterana Druge gardijske brigade ‘Gromovi’, kroz koju su učenici naučili kako se pozdravljaju vojnici i branitelji (Domovini pozdrav – pozdrav), a prezentiran im je i kratak osvrt na sam početak Domovinskog rata (proljeće 1991.), te širenje ratnih operacija sve do područja Turopolja. Uslijedio je nastup trećeg a i b razreda, te zabavni kviz u kojem su školarci pogađali značenje pojedinih riječi kajkavštine našeg područja. Naučili su i ponešto o djelatnostima DVD-a Velika Mlaka, a od Društva Žena staru tehniku glačanja i pranja rublja. U sklopu šarolikog spektra edukacija, našlo se mjesta i za usvajanje koraka turopoljskog nam drmeša kojeg je KUD Velika Mlaka s radošću prenosio djeci. Na kraju programa učenicima i njihovim učiteljicama predan je prigodan dar, zahvalnice za sudjelovanje i knjiga „Velikomlački zapisi“ Anđelka Markulina.

Tradicija i korijeni dragog rodnog mjesta uspješno su prikazani zahvaljujući hvalevrijednom angažmanu brojnih sudionika, a s tendencijom da naši najmlađi dobiju uvid u povijesni razvoj i karakteristike svoga kraja, kojeg će, nadamo se, jednog dana i sami prenositi na buduće generacije!

Galerija fotografija