Prijava

Vaša prijava

Matičin četvrtak: Srpska pravoslavna crkva u HR


Ogranak Matice hrvatske Velika Gorica, sutra organizira još jedno zanimljivo predavanje u sklopu programa Matičinog četvrtka. Tema je Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj.

O temi će govoriti Goran Mladineo, prof., znanstveni novak na projektu Republika Hrvatska i Domovinski rat u Hrvatskom institutu za povijest iz Zagreba.

U izlaganju se govori o povijesti Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj tijekom dvadesetog stoljeća, od samog nastanka SPC-a kao jedinstvene crkvene organizacije u Kraljevini  Jugoslaviji, preko razdoblja Drugog svjetskog rata i socijalističke Jugoslavije sve do stvaranja neovisne Republike Hrvatske.

Poseban naglasak je stavljen na položaj i djelovanje te vjerske organizacije tijekom procesa raspada Jugoslavije i nastanka hrvatske države te Domovinskog rata (1991-1995). Riječ je o kontroverznoj temi, posebno uzimajući u obzir tadašnji izrazito negativan stav Srpske pravoslavne crkve spram hrvatske neovisnosti te međusobnu isprepletenost djelovanja SPC-a i srpskih političkih struktura u tom razdoblju.

Pritom se mogu uočiti značajne razlike u stavovima pojedinih crkvenih velikodostojnika unutar SPC-a. Također, vrlo je vidljiva i razlika u samom položaju i nastupu te crkve na području koje se tijekom rata nalazilo pod srpskom okupacijom te onom koje je ostalo pod nadzorom hrvatskih vlasti.

Unatoč zategnutim odnosima između Srpske pravoslavne crkve s jedne strane te Katoličke crkve i hrvatskih vlasti s druge, što je bila logična posljedica ratnih zbivanja, ti odnosi nikad nisu prekinuti u potpunosti, a vrlo brzo po završetku ratnih djelovanja pristupilo se i njihovoj normalizaciji.

Zanima li vas ovo predavanje dođite sutra u Muzej Turopolja u 19 sati.