Prijava

Vaša prijava

Neki novi klinci, akrobacije i univerzalni sportaši na Noći borilačkih sportova


Gužva u Parku Franje Tuđmana bila je, već po običaju, ogromna. Na tatamiju i u ringu, kao i obično, itekako se imalo što vidjeti. I vatromet je, već po tradiciji, izgledao spektakularno… Ukratko, Noć borilačkih sportova ponovno je oduševila Velikogoričane. Tjedan dana nakon prvotno planiranog termina, prebačenog na drugu subotu u lipnju zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, ljubitelji borilačkih sportova ipak su došli na svoje.

– Već tradicionalno, sedmu godinu zaredom, pod otvorenim nebom smo organizirali ovu priredbu. Kao predsjednik organizacijskog odbora, izuzetno sam ponosan i sretan kad vidim da su se moje sugrađanke i sugrađani odazvali u ovako velikom broju. Smatram da borilački sportovi, naši borilački klubovi, svi ovi sportašice i sportaši, apsolutno zaslužuju ovakvu podršku. Kroz cijelu godinu ostvaruju sjajne rezultate, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu, i budite sigurni da će podrška koju imaju u budućnosti biti i puno veća. Oni to svojim radom, trudom i zalagenjem definitivno zaslužuju – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Impresivno su izgledale tribine, impresivni su bili mladi i malo stariji sportaši, a posebno su oduševljeni bili naši najmlađi sugrađani.

– Da, vidim brojne naše mlade sugrađane i vjerujem da će se mnogi od njih nakon ovoga uključiti u neki od naših klubova, da će se baviti sportom – poželio je Kolarec.

Judo, karate, boks, taekwondo i hrvanje predstavili su se ove godine, svatko u svom stilu, sa svojim programom. Ljudi iz svih klubova uključeni su u organizaciju, trude se animirati djecu za svoj sport, ali i ponuditi atraktivan program svim gledateljima.

– Noć borilačkih sportova je manifestacija koja puno znači za naš klub. Velika Gorica je jedini grad koji ima ovakvo nešto, a mi smo se pripremali zadnjih desetak dana. Predstavili smo se s djecom od deset godina, pa sve do seniora, a pripremili smo prikaz tehnike sportskog karatea, dakle borbe, ali i druge situacije – rekao je Goran Živković iz Karate kluba Velika Gorica, pa pojasnio zašto se dobro baviti baš “njegovim” sportom:

– Za svako dijete, da bi bilo psihofizički zdravo, dobro je da se bavi sportom. Karate je kao sport jako dobar za razvoj cijelog tijela. Uz fizički aspekt, važan je i onaj mentalni. Svako se dijete preko sporta, kroz sami proces trening, nauči i lakše nositi sa svakodnevnim problemima, uči se poštivanju autoriteta, stječe samopouzdanje… Mi u klubu upisujemo djecu staru šest godina, nalažost nemamo sportski vrtić za još mlađu djecu, ali imamo ukupno stotinjak članova.

Novi borilački klub u Velikoj Gorici je hrvački, nazvan HK Velika Gorica 1991.

– Hrvački klub osnovan je 2. studenog 2017., nakon jednog razgovora s kolegama s fakulteta. Hrvanje je jedno vrijeme bilo nestalo iz Velike Gorice, odlučili smo ga vratiti i uspjeli smo. Trenutačno imamo oko 40 djece, imamo i desetak djece s teškoćama u razvoja, a sve skupa se razvijamo u dobrom smjeru. Radimo ozbiljno, djeca su fenomenalna, pravi mali spartanci, imamo već 40-ak medalja, dva prvaka županije, brončanog na državnom prvenstvu… Muči nas nedostatak termina i prostora, velik je interes i zato smo morali dio djece staviti na ‘stand-by’ – istaknuo je Anri Targuš, predsjednik i trener u klubu.

Povratak hrvanja u grad veliki je dobitak.

– Hrvanje je najstariji sport na svijetu, počeci su još iz 5000 godina prije Krista, postoje zapisi i u pećinama… Koje su njegove prednosti? Pa evo, ja sam bio komandos u hrvatskoj vojsci 15 godina. Kažu da je komandos univerzalni vojnik, a ja bih rekao da je hrvač univerzalni sportaš. Hrvač radi sve, od akrobatike, eksplozivnosti, fleksibilnosti, tehnike, inteligencije… – kaže Targuš, svjestan da hrvanje djelomično koči pogrešna percepcija kod mnogih.

– Neki roditelji imaju stvarno lošu percepciju, misle da je u hrvanju puno ozljeda, ali zapravo je baš suprotno. U hrvanju ima jako malo ozljeda, djecu se od početka uči kako padati, kako očvrsnuti tijelo. Ne bih htio da me se krivo shvati, ali više ozljeda ima na nogometu nego na hrvanju. Evo, u ove gotovo dvije godine, koliko klub postoji, nismo imali niti jednu ozljedu – kazao je Targuš.

Nakon što je program na tatamiju završen, nakon što je vatromet na nekoliko minuta zaustavio centar grada i usmjerio poglede prema nebu, svjetla reflektora prebacila su se na ring. Na boksačke mečeve, u kojima je viđena još jedna pobjeda Ivice Bačurina, ali i jedan domaći okršaj, gorički…– Boksao sam protiv kolege iz kluba, Luke Jančića, koji je uvijek jako dobar protivnik. Osvajač je bronce na prvenstvu Hrvatske, s njim je uvijek zabavno boksati – kazao je Mislav Kovačević iz boksačkog kluba Velika Gorica.

Nakon dva i pol sata programa, nakon glasnog pljeska za kraj, spušten je zastor na još jednu Noć borilačkih sportova. Najmanje jednako uspješnu kao prošlih godina, uz najave da će već sljedeće godine biti barem jednako dobro… A dotad će, kao i uvijek, naši sportaši skupljati medalje.


Najava projekta Erasmus+