Prijava

Vaša prijava

Vijećnici raspravljali o prometnoj, infrastrukturnoj i sigurnosnoj problematici


Na današnjem aktualnom satu najviše se govorilo o prometnoj problematici, a bilo je riječi i o infrastrukturnoj i sigurnosnoj problematici. Vijećnicu SDP-a Katarinu Šeravić Lovrak zanimalo je što je s davno najavljenim šinskim vozilom koje je trebalo povezati Veliku Goricu i Zagreb.

– Ono što je pred nama, a to zna i gradonačelnik Milan Bandić, kao i aktualna vlada na čelu s premijerom i ministar Butković, da se zračna luka mora povezati sa Zagrebom. To se može sufinancirati iz sredstava Europske unije. Vizibilnost tog šinskog vozila koje će povezivati zračnu luku i grad Zagreb, neće biti bez Velike Gorice. Ta pruga morat će se privući Velikoj Gorici, bilo da će to biti Fizirovom ulicom ili će biti linija sa stajalištem kod stadiona Radnik ili će ići do Veterinarske stanice, sve je to stvar dogovora. Grad Velika Gorica izuzetno je zainteresiran za taj projekt, sudjelujemo i u radnoj skupini koja se bavi tome temom, ali sve je još u idejnoj fazi. Taj projekt će se sigurno realizirati, samo je pitanje kada – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Vijećnica SDP-a podsjetila je kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 2016. godine najavio početak gradnje prve faze projekta do naselja Kosnica, u duljini 8,5 kilometara, u veljači 2017. godine. Na svečanom otvaranju linije 290 početak radova prolongiran je za svibanj 2017., a završetak radova najavljen je za listopad 2018. godine.

Vijećnicu Karmen Rak iz MOST-a zanimalo hoće li javni prijevoz moći zadovoljiti potrebe građana, kao i velikog broja djelatnika Sortiranog centra Hrvatske pošte koji će uskoro biti otvoren. Gradonačelnik je odgovorio kako su u tijeku pregovori Hrvatskom poštom, Hrvatskim željeznicama i ZET-om.

– S Hrvatskom željeznicom imamo dogovor o posebnim linijama iz Zagreba prema Velikoj Gorici, a u izgradnji je i pješačko biciklistička staza od željezničke stanice do lokacije kompleksa Hrvatske pošte – objasnio je gradonačelnik.

HDZ-ovca Gorana Miličevića zanimalo je kako će se riješiti pitanje javnog prijevoza za mještane naselja Petina i Selnica, koji u ovom trenutku ne mogu koristiti TET-ovu liniju 290.

– Razgovarali smo s predstavnicima Hrvatskih cesta vezano uz autobusna stajališta i ugibališta u zoni raskrižja državne ceste i nerazvrstane ceste. Na zadnjem sastanku dogovoreno je da će Grad Velika Gorica izraditi projektnu dokumentaciju, kao idejno rješenje s dvije varijante. Nakon toga pristupit će se izradi daljnje dokumentacije i rješavanju imovinskih odnosa, a onda kreće realizacija. Sve ide svojim tijekom, zamoli bih samo još malo strpljenja – odgovorio je Barišić.

Potpredsjednik Gradskog vijeća iz redova SDP-a Damir Šimunić upozorio je na lošu sigurnosno situaciju u gradu vezanu uz brojne prometne nesreće, ali i učestale pljačke.

– Mi smo prije nekog vremena poslali Ministarstvu unutarnjih poslova zamolbu da se naša policijska postaja stavi u višu kategoriju i time dobije više policijskih djelatnika te tako dobije i više operativne moći. Radimo i na projektu postavljanja kamera na javne površine u gradu. One će prvo biti postavljene na svim većim križanjima, a pratit će ulazak i izlazak iz grada. Nakon toga postavit ćemo ih na trgove i u javne objekte. Što se tiče prometa, cilj nam je smiriti promet središtem grada i tranzitni promet preusmjeriti oko Velike Gorice. I ovim putem pozivam građane da prilagode vožnju uvjetima na cesti – izjavio je gradonačelnik.

Vijećnika HSU-a Stjepana Raka zanimalo je kad će se urediti groblje u Šiljakovini.

-Svjesni smo da to groblje nije adekvatno opremljeno. Ugovorili smo izradu projektne dokumentacije za izgradnju oproštajne građevine. Završetkom radova na novoj oproštajnoj građevini na groblju u Kušancu, ona postojeća bit će premještena u Šiljakovinu. Izgradit ćemo i jedan komemorativni trg na kojem će biti smještena – odgovorio je gradonačelnik.

MOST-ova vijećnica Karmen Rak kritizirala je loš odnos Grada prema vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora.

– Mi imamo jako puno mjesnih odbora i sa svima izvrsno surađujemo. Na kraju krajeva i vaša primjedba i aktivnost rezultirala je da u Šiljakovini imamo novi most. Ako je bilo kakvih nesporazuma slobodno se javite, jer pročelnik je iz vaših krajeva te ćete se lakše dogovoriti – poručio je Barešić.

Rak mu je odgovorila kako odlično surađuje s pročelnicima, ali kako problem leži negdje drugdje.

-Ako ne možemo dobiti ništa iz plana kojeg smo u Mjesnom odboru predviđali za pojedinu godinu, to onda sigurno ne dolazi od pročelnika. Mi ne dobivamo osnovne financijske stvari pa smo upućeni na gradonačelnika. Problem je što ja kao predsjednica Mjesnog odbora Šiljakovina kod gradonačelnika ne mogu dobiti termin za sastanak – rekla je vijećnica MOST-a.