Prijava

Vaša prijava

Gradonačelnik Barišić podnio Gradskom vijeću izvješća o radu i proračunu


Nakon što su odradili Aktualni sat, gradski vijećnici okrenuli su se ostalim točkama dnevnog reda. Prvo je riješena jedna “zamjena igrača” u Vijeću, budući da je vijećnik MOST-a Marko Šimac svoj mandat stavio u mirovanje, a na njegovo mjesto došao je Damir Slojšek. Novi vijećnik je prisegnuo, nakon čega je riječ dobio gradonačelnik Dražen Barišić.

U sklopu druge točke dnevnog reda gradonačelnik je podnio prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za 2018. godinu. Govorio je o javnim potrebama u socijalnoj skrbi i zdravstvu, o programu javnih potreba u kulturi, školstvu, predškolskom odgoju, tehničkoj kulturi, sportu, djelovanju za mlade, javnim potrebama za djecu te o izvršenju programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture. Puno tema, puno rečenoga, a oporba je reagirala ističući, kako tvrde, negativnosti u ovom izvješću.

– Gradonačelnik je i sam dobro primjetio da ćemo mi iz oporbe spomenuti manjak u proračunu od 13,5 milijuna kuna, a on je vezan uz naše primjedbe kod donošenja proračuna, kad smo govorili da proračun nije realan, da je prenapuhan. Korigirali smo proračun četiri puta, imali smo dvije preraspodjele i dva rebalansa, i svejedno došli do manjka od 13,5 milijuna kuna. Najkraće rečeno, radi se o vrlo rizičnom upravljanju financijama – rekao je Damir Šimunić iz SDP-a i dodao:

– Ne možemo podržati ovo izvješće, jer se događa ista stvar iz godine u godinu. Nemojmo relativzirati manjak od 13 milijuna kuna. To je velik novac, ne možemo se postaviti kao da je to mala stvar.

Karmen Rak iz MOST-a istaknula je kako misli da neke stavke u proračunu nisu dobro planirane ni procijenjene, a povela se i priča o izgradnji sortirnice i reciklažnog dvorišta, naglasivši posebnu brigu o okolišu, ali i spomenuvši ponovno tih 13,5 milijuna kuna…

– Ova vlast željela je biti u 2018. uspješnija nego godinu prije, a slušajući ova izvješća, ali i šetajući gradom, siguran sam da smo u tome i uspjeli. Moramo u svemu tome reći i kako se ovaj manjak u proračunu odrazio na sve što se događalo u gradu. Može se isticati i negativno, govoriti o manjku, ali vidimo ovdje i da su prihodi više nego korektni, većina projekta je izvedena više od 90%, tako da mislim da možemo biti zadovoljni. Bilo je planirano da će se od  imovine prikupiti 20 milijuna kuna, a prikupljeno je 10,2 milijuna, zbog čega se moralo zagrabiti u proračun kako bi se realizirali projekti. Jedna stavka iz proračuna nije išla po planu, ali zato smo pokušali izbjeći da se zbog toga obustavljaju određeni projekti. Bila je to strateška odluka i vjerujemo da ćemo minus pokriti tijekom 2019. – kazao je Darko Bekić iz HDZ-a i nastavio:

– Iz ovoga se može izvući jedna pouka, odnosno zaključak: sve društvene skupine dobile su ono što im je obećano, sve obaveze su podmirene i Grad nije generirao nikakav novi dug. Ovo možemo smatrati prolaznom pojavom, koja se sigurno neće događati u sljedećim proračunima. Grad normalno funkcionira, nema razloga ni za kakvu uzbunu, ova administracija vodi Grad i donosi odluke koje možda nisu uvijek popularne, ali kroz godine smo se uvjerili da dobro funkcioniraju.

Opet se javio Damir Šimunić iz SDP-a…

– Obaveze Grada su 125 milijuna kuna s kreditnim obvezama i svim ostalim, a uz to smo generirali i manjak od 13 milijuna kuna. Budimo korektni jedni prema drugima i recimo da situacija nije baš toliko dobra kao što govori kolega Bekić. Puno tu stvari nisam ni spomenuo, od Kučkog mosta, prometnica… Imamo velik proračun, a u njegovoj realizaciji imamo problem. S ovim što imamo moglo se i puno više napraviti, i to bez manjka koji je nastao – istaknuo je Šimunić, a nadovezao se Tomislav Jakovljević iz Živog zida:

– Veliki Gaj Julije Cezar imao je čovjeka koji je svaki dan išao s njim i govorio mu: ‘Ti nisi Bog, ti si samo čovjek’. Tako bi i mi trebali, govoriti realno. Naravno da će vladajući govoriti da je sve super, ali činjenica je da smo mi svake godine u minusu. Kad čujem kako se govori o drugim gradovima, koji su u puno većem minusu, sjetim se svog oca, koji mi je uvijek govorio: ‘Nemoj se uspoređivati s lošijima od sebe!’ Ajmo se uspoređivati s Bjelovarom, koji je najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Kad to sve dođe na naplatu, bit će ‘spašavaj se tko može’…

Nakon izvješća o proračunu, slijedilo je izvješće o radu gradonačelnika u drugih šest mjeseci 2018. godine.

– Kao gradonačelnik u trećem mandatu nastavio sam raditi na projektima koji su se pokazali kao potreba naših sugrađana. Ponosan sam što smo dobili novi vrtić Ciciban, povijesni projekt je i gradski bazen, koji ćemo nastaviti razvijati i dalje, izgradnjom vanjskih bazena, a Velika Gorica se etablirala kao rekorder po izdvajanju za obrazovanje, koji je na 39,6 posto, što je četiri puta veće od hrvatskog prosjeka. Izdana je građevinska dozvola za reciklažno dvorište na površini od 3000 m2, uz istočnu obilaznicu, započeli su radovi na spomen parka 153. brigade u Buni, a u rujnu je završila gradnja kružnog toka. Ta investicija od 4,5 milijuna kuna pokazala se vrlo pozitivnom, iako u nekim razdobljima dana dođe do kratkotrajnih kolona, ali sigurnost prometa se povećala. To će u budućnosti biti još bolje, kvalitetnije, ali i oku ljepše – rekao je u svome izvještaju, između ostaloga, gradonačelnik Barišić.

iz oporbe je, naravno, ponovno bilo reakcija.

– Volio bih da je izvještaj gradonačelnika malo obuhvatniji, konkretniji. Možemo ovdje raspravljati o vašem radu kako god želimo, ali zadnji izbori su rekli sve. Niste honorirani zbog bazena ili kružnih tokova, ali kažnjeni ste zato što nije počela Aglomeracija, za Kučki most, za asfaltnu bazu, za prometnice u ruralnim dijelovima… Na kraju, vi imate pet v.d. pročelnika. Jesu li oni to zato što nisu kompetentni ili iz nekog drugog razloga? Naravno da se postavlja pitanje radi li se o rizičnom upravljanju gradom – kazao je Damir Šimunić (SDP).

Bilo je još reakcija, najaktivniji su u svemu tome bili Mario Zdelar iz SDP-a i Tomislav Jakovljević iz Živog zida, no izvješće je na koncu usvojeno. I moglo se prijeći na sljedeće točke.

Rasprave je bilo i o izvješću o radu davatelja javne usluge VG Čistoća d.o.o., pri čemu su iz oporbe prigovarali što u njemu ima previše konstrukcija “nadamo se” i “očekujemo”, a premalo konkretnih brojki, detalja…

– Ovo je izvješće kakvo propisuje zakon, ovdje ne govorimo o poslovanju VG Čistoće, nego o izvješću o radu davatelja javne usluge – pojasnio je direktor VG Čistoće Ivan Rak.

Donesen je i prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju, budući da je grad podigao kredit od 13 milijuna kuna za energetsku obnovu osnovnih škola Vukovine i Nikole Hribara.

– Nevjerojatno je da se toliko novca troši na dvije škole, dok istovremeno u drugim krajevima Hrvatske istu stvar rade na puno više škola, za puno manji ili jednak novac – istaknuo je Damir Šimunić.

Odgovorio je pročelnik Domagoj Ilečić.

– Ovim projektom i svim projekcijama troškova bavila se struka, a ja vas uvjeravam da je korištenje bilo kakvih sredstava iz europskih fondova podložno najstrožim kontrolama koje postoje u sustavu javne uprave. Imali smo sedam različitih ponuda za provedbu ovog projekta i potvrdilo se da procjenjene cijene odgovaraju tržišnih cijenama – kazao je Ilečić.

Bez problema je prošao prijedlog da se ulica koja prolazi uz novoizgrađeni sortirni centar Hrvatske pošte nazove Poštanska ulica, a rasprave je bilo oko prodaje gradskog udjela u staroj zgradi škole u Novom Čiču.

– Tek kad nam se ugovor da na uvid, možemo donijeti odluku. Bez toga ne znamo za što dižemo ruku – zatražio je Mario Pejak iz SDP-a.

Donesene su i izmjene prostornog plana uređenja Velike Gorice, a odmah nakon toga i prijedlozi odluka o zasebnom stavljanju izvan snage Detaljnog plana uređenja Velika Gorica sjever I i sjever II. Gradonačenik je predstavio i prijedlog Zaključka o davanju ovlaštenja gradonačelniku za potpisivanje Sporazuma o zajedničkoj suradnji Grada Velike Gorice te Općina Kravarsko, Orle, Pisarovina, Pokupsko i Rugvica na projektu “Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima”, a sjednica je završila prijedlogom Zaključka o izmjeni Zaključka o izboru članova Odbora za izbor i imenovanja, u kojem će Damir Slojšek zamijeniti Marka Šimca.


Budi aktivan!

Od utorka poskupljuje benzin, a cijena dizela pada