Prijava

Vaša prijava

Niko: Želimo transferima zaraditi novac koji će Goricu učiniti boljim klubom


E, sad je stvarno krenulo! Ne samo da su nogometaši Gorice počeli s pripremama, nego su već stigli i odigrati prvu utakmicu, upisati prvu pobjedu. Prvi trening u petak, prva utakmica u subotu, prvi malo lakši dan u nedjelju. Tako je izgledao početak priprema Gorice za drugu prvoligašku sezonu, a mjesto radnje te utakmice, i pobjede, bilo je Kutjevo. To je onaj klub za koji igra aktualni gradonačelnik, klub koji je ušao u 3. HNL, klub koji je to poželio proslaviti ogled s Goričanima, koji su prošle sezone oborili s nogu domaću nogometnu javnost…

Završilo je 8-0, dva komada zabio je Cherif Ndiaye, po jedan Lovrić i Maslowski, a ostatak posla odradili su igrači koji su u Gorici na probi. Krenula je Gorica u postavi Kahlina – Čurek, Čelić, Jovičić, Špičić – Marina, Maslowski – Dvorneković, Deaconu, Lovrić – Ndiaye, a ušli su još Debijađi, Blagojević, Moro, Ljubisavljević, Krizmanić, Babec, Gagulić, Šroler, Spudić, Slunjski, Mathieu, Dubravac i Haman. Golove su zabili Igor Blagojević, Patrik Dubravac, Hrvoje Babec i Jacques Haman, 24-godišnji kamerunski napadač koji je lani mreže tresao u drugoj portugalskoj ligi, što znači da je potencijal tu. Zanimljivu priču ima i Babec, 19-godišnji veznjak koji je prošao i francuski Metz i mlade hrvatske reprezentacije, pa sad stigao krenuti prema vrhu preko Gorice. Vidjet ćemo tko će se sve uspjeti dokazati, pokazati da može biti pojačanje.

Foto: Larisa Trošić/HNK Gorica

A tu dolazimo do “resora” kojim se u klubu bavi jedan poseban lik. Litavac, 35-godišnjak, iznimno uspješan u onome što radi. Mindaugas Nikoličius, po gorički Niko, u posljednjih 18 mjeseci više je puta dokazao da je u stanju raditi ono što je u nogometu najteže – pronalaziti kvalitetu za malo novca. Atiemwen je došao i u lukrativnom transferu otišao, a na sličnom putu su i Lovrić, Zwolinski, Kahlina… A kad (ili ako?) oni odu, Niko će imati spremne zamjene, to je sasvim sigurno. I puno mu je, kaže, lakše raditi danas nego prije godinu dana. Prošlog ljeta ipak je vladala neizvjesnost, nedoumice, razlike su ogromne.

– Prije svega, puno smo mirniji. Znamo gdje smo, znamo što možemo očekivati, a kad je tako, sve je nekako puno lakše i ljepše. Prošle godine u ovo vrijeme gotovo svim ljudima u klubu bilo je to prvo iskustvo na takvoj razini, nitko nije znao što očekivati od te prve sezone. Maštaš, planiraš i sanjaš, ali realnost je bila neizvjesna. Sad smo u puno boljoj poziciji, nakon svega što smo prošli u posljednjih 12 mjeseci. Krećemo s momčadi kojoj od prošle sezone nedostaje, rekao bih, jedan i pol igrač – slikovito je kazao Niko.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Taj “jedan i pol igrač” zapravo je figura, osvrt na igračku važnost koju su za momčad imali dojučerašnji kapetan Čagalj, Gruzijac Mčedlišvili, Nigerijac Oboabona i treći golman Veriga. Svi ostali su tu, ili će se priključiti ovih dana.

– Imamo temelj momčadi od prošle sezone, što je jako važno za sve daljnje planove. Znamo da, želimo li barem ponoviti ono što smo napravili prošle godine, moramo dovesti neke nova, svježa lica. Moramo podići konkurenciju u momčadi, jer prošla sezona pokazala nam je da imamo jako puno prostora za napredak – rekao je Niko i nastavio:

– U ovom trenutku želimo još četiri nova igrača, važna igrača, koja bi se borila za svoje mjesto u prvih 11. Dobro će nam doći i poneki mladi, razvojni igrač, jer želimo što veći roster. U ovom trenutku računamo na sve igrače koji su pod ugovorom, ali ljetni prijelazni rok tek je počeo i neki igrači će vrlo vjerojatno otići. Ako netko ode, tražit ćemo mu zamjenu, ali to i dalje ne mijenja činjenicu da želimo još četiri nova igrača.

Pravo je pitanje, zapravo, kad će netko otići, jer za očekivati je da će ovo ljeto donijeto poneki izlazni transfer, a imena koja su naistaknutija u goričkom izlogu više-manje su poznata.

– Uvijek ima poziva sa svim strana, pojavljuju se razne priče, ali to je i normalno u nogometnoj zemlji poput Hrvatske. Nije tajna da imamo dobre igrače u rosteru, pitanje je jedino je li to dobar trenutak, prava cijena, prava država… U transfer su uvijek uključene tri strane, oba kluba i sam igrač, koji mora u tom transferu prepoznati pravi put za sebe. Imamo petoricu igrača koji su posebno zanimljivi tržištu, ali naravno da ne želimo ostati bez svih petorice – istaknuo je Nikoličius, pa dodatno naglasio:

– OK smo s financijama, stabilan smo klub, ali tu se više radi o razvoju kluba. Ako prodaš igrača, možeš novac reinvestirati u nešto drugo, napraviti klub većim i boljim, uložiti u infrastrukturu, u bolji način pripreme…

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Dugo i toplo ljeto je pred njim, jer sezona počinje domaćim ogledom s Interom tamo negdje oko 19. srpnja, a prijelazni rok završava tek posljednjeg dana kolovoza. Do tad će biti i definirano kako će Gorica izgledati ove sezone. I koliko će biti ambiciozna.

– Što je cilj? Dokazati ljudima da se ono prošle sezone nije dogodilo slučajno, nego je rezultat našeg dobrog rada. Sasvim konkretno ćemo o ambicijama kluba govoriti na konferenciji za novinare neposredno uoči početka sezone, sredinom srpnja. Naravno, zbog činjenice da sljedeće sezone pet klubova ide u europska natjecanja, uz to što smo prošle sezone bili peti, pametno bi bilo reći da nam je želja opet biti u tom društvu. Dobro, prvi cilj je ostati u ligi, normalno da je, ali pravi cilj nam je pokazati da smo dobar klub. Raspravit ćemo još o tome u klubu, a onda izaći s konkretnim ciljevima u javnost. I to sigurno neće biti manje od petog mjesta – zaključio je Niko.