Prijava

Vaša prijava

Okupili se branitelji iz županije: ‘Ne dozvolimo da se naša žrtva zaboravi!’


Svake godine u jednom od gradova Zagrebačke županije obilježava se Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, za koji je 2013. određen 27. lipnja. Ove godine domaćin je bila Velika Gorica, a središnja proslava održala se u Parku dr. Franje Tuđmana.

– Već sedmu godinu zaredom Zagrebačka županija organizira Dan hrvatskih branitelja ZŽ-a. Prije svega se sjećamo onog povijesnog dana, 27. lipnja 1991. godine, kad je uz rijeku Kupu postrojena druga brigada zbora narodne garde, legendarni Gromovi, prije svega sa zadaćom obrane jednog posebnog prostora, trokuta Zagreb – Sisak – Karlovac. Samo s područja naše županije u obranu domovine uključilo se 30.000 branitelja, a mi prije svega želimo da one koji su dali najviše od sebe, svoj život za Hrvatsku, nikad ne zaboravimo. Svake godine se u drugom gradu Zagrebačke županije prisjećamo svih njih, a vidite i sami da se okupio velik broj branitelja, koji su došli ovdje pod svojim barjacima. I to je najmanje što možem napraviti za sve njih, okupiti se jedanput godišnje, evocirati sjećanja i pokušati u ovo vrijeme preseliti zajedništvo koje smo imali tad. Prostora za to ima, a ako ima zajedništva i sloga, nema problema kojeg ne možemo riješiti – rekao je župan Stjepan Kožić.

Na proslavu obljetnice došao je i ministar branitelja Tomo Medved, koji je ovom prigodom imao i ulogu izaslanika premijera Plenkovića i predsjednice Grabar-Kitarović.

– Zaista mi je zadovoljstvo biti ovdje, zahvaljujem svima uključenim u organizaciju, jer ovo je hvale vrijedna aktivnost, a posebno je važno da se prenosi i čuva istina o svemu što se događalo na današnje generacije. Uloga branitelja iz ZŽ-a jako je velika, te povijesne činjenice moramo stalno naglašavati, podsjećati one koji su zaboravili i podučavati one koji možda ne znaju u kakvim je okolnostima živjela Hrvatska 1991. godine, ali i tijekom cijelog rata – rekao je ministar Medved i dodao:

– Ovi ljudi ovdje branili su cijelu Hrvatsku, njih preko 30.000 koji su bili na svim bojištima, njih više od 300 poginulo je u te četiri godine. Važno je da i ovim putem možemo ohrabriti naše branitelje, upoznati ih s mjerama koje provodi Ministarstvo i Vlada, pozvati ih na očuvanje zajedništva i jedinstva, da budu potpora jedni drugima i pomoći onima koji su najranjiviji.

Dva dana prije centralne proslave u Velikoj Gorici je otvorena i prigodna izložba “Crveno i crno”, a održana je i sveta misa, polaganje vijenaca na spomen obilježje te su bačeni vjenčići s Pokupskog mosta

– Vrlo je bitno za hrvatsku povijest, za generacije koje dolaze, sjetiti se što se to događalo devedesetih godina, na koji način smo mi aktivni sudionici sve to odradili. Važno je to i zbog povijesne istine, da se zna koliko je bio težak teret koji je Hrvatska kao država podnijela da bismo danas imali svoju domovinu. Bili smo na svim bojištima diljem Hrvatske, od Dubrovnika do Vukovara, a vezani smo i uz osnivanje druge gardijske brigade, kao i prve. Dakle, od osam brigada koje smo imali, dvije su nastale na području naše županije. A to je ogroman doprinos Domovinskom ratu – rekao je Damir Mesić, član odbora za branitelje Zagrebačke županije i glavni tajnik Zajednice udruga hrvatskih vitezova Zagrebačke županije.

Velika Gorica još se jednom pokazala kao dobar domaćin.

– Nama u Velikoj Gorici posebna je čast i zadovoljstvo što možemo ugostiti branitelje iz cijele županije, okupljene u svojim udrugama, a posebno nam je drago što je s nama i ministar, župan i predsjednik županijske skupštine, što svi zajedno možemo u najvećem gradu na području županije zahvaliti braniteljima na svemu što su napravili u obrani i stvaranju Republike Hrvatske. Želimo im dati i podstrek, ohrabriti ih da i u današnje vrijeme, kao i u budućnosti, da očuvamo vrijednosti koje su nas vodile tijekom devedesetih. Želimo im da provedu ugodan dan u srcu Turopolja, u srcu Zagrebačke županije – kazao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Još korak ili dva u povijest napravio je predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec.

– Činjenica da je županijska skupština odredila 27. lipnja kao dan branitelja govori koliko županiji misli na branitelje. Podsjetit ću samo na onu poznatu misao ‘budimo složni u branjenju hrvatske zemlje, koju je izrekao predsjednik Franjo Tuđman. Sloboda koju danas imamo podrazumijeva da se ona uvijek čuva, brani, utvrđuje i podiže. Jačim gospodarskim okvirom, jačanjem administrativnih kapaciteta i svim sposobnostima koju ova zemlja ima. Kad to učinimo, sve ove strašne žrtve koje smo podnijeli u ratu dobit će pravu vrijednost – istaknuo je Krupec i zaključio:

– Ove godine slavimo i stotinu godina prijenosa slavnih ostataka Zrinsko-Frankopana u Hrvatsku, a po onoj frankopanskoj ‘navik on živi ki zgine pošteno’ sjećamo se hrvatskih branitelja. Oni nikad umrijeti neće!