Prijava

Vaša prijava

Za djelatnike Pošte i novi nogostupi, za Vukovinsko polje – javni prijevoz


Nakon što je obišao Gradski stadion i iz prve ruke se uvjerio kako napreduju radovi na uređenju, gradonačelnik Dražen Barišić obišao je i još dva važna gradilišta na gradskom području. U blizini novog sortirnog centra Hrvatske pošte proširuje se raskršće, a u Vukovinskom polju, u sklopu Meridiana 16, odvijaju se radovi na prometnicama nužnim za dolazak novih tvrtki u tu poslovnu zonu.

– U gradu ima više gradilišta, no obišli smo ova dva, vrlo intenzivna i vrlo bitna za funkcioniranje, ali i razvoj grada – uvodno je kazao Barišić pa se okrenuo radovima vezanima uz Hrvatsku poštu:

– Za koji dan će Hrvatska pošta početi sa svojom djelatnošću, više od tisuću njihovih djelatnika radit će kod nas, u Velikoj Gorici, u ulici koja se po novome zove Poštanska ulica. Hrvatska pošta će ovdje imati svoje sjedište i naravno da smo morali prilagoditi infrastrukturu i prometnice kako bi svi ti djelatnici mogli nesmetano dolaziti na posao i odlaziti s njega. Tu je, naravno, i sama distribucija pošte, dovoz i odvoz robe, koji mora biti siguran. Ne samo za njih, nego i za sve nas koji živimo ovdje, oko tog velikog projekta i objekta. Zato je i došlo do rekonstrukcije križanja vrijednog 580 tisuća kuna. Ono će sad biti prilagođeno za sve vrste teretnog prometa, dok će cesta koja vodi prema Gradićima ostati promet drugog reda, odnosno semaforiziran, što će omogućiti brži promet, ali i veću sigurnost.

Upravo iz tih razloga radi se i na boljim uvjetima za pješake.

– Sve se prilagođava djelatnicima Pošte, pripremili smo, asfaltirali i otvorili pješačke koridore, pa će djelatnici HP-a moći novim nogostupima i do željezničke stanice, do koje će im trebati desetak minuta hoda – kazao je gradonačelnik, koji se nakon toga sa svojim suradnicima preselio u Vukovinsko polje.

– Drugo gradilište je Vukovinsko polje, radna zona Meridian 16, u kojoj smo u izgradnji druge prometnice, stručnog naziva S2 prometnice. Njezina ukupna dužina je oko 900 metara, a ove godine ćemo osigurati sredstva od oko tri milijuna kuna, što će biti dovoljno da postavimo infrastrukturu u tu prometnicu. I ona će, kao i ove druge, biti po najvišim standardima, a u prvoj fazi ćemo je napraviti do pola. To je potrebno i zasad dovoljno kako bismo investitorima otvorili nove plohe, koje su već pred ugovaranjem. Nadamo se da će uskoro biti i pred izgradnjom. Očekujemo da ćemo sljedeće godine sve i završiti, a dotad bi trebala početi i izgradnja novih postrojenja i proizvodnih pogona. Samim time stići će i prihod u gradski proračun, što će nam pomoći da dovršimo sve potrebne radove – istaknuo je prvi čovjek grada, pa nastavio:

– Osim centra Atlantic Grupe, s čijim smo funkcioniranjem jako zadovoljni, izgradit ćemo potrebne temelje i za ostale ulagače. Nekoliko tvrtki već radi ovdje, drugi su s građevinskim dozvolama pred početkom rada, a za očekivati je da će se južna ploha Meridiana 16 vrlo brzo popuniti. Međutim, i mi i vlasnici imamo dobre i kvalitetne pregovore s kupcima za sjevernu plohu. Vjerujemo da će vijeli ovaj prostor, na otprilike milijun četvornih metara, uskoro doći do faze realizacije. To će, naravno, dovesti i do otvaranja novih radnih mjesta. Radit ćemo još i na semaforizaciji ovih prometnica, ali i na pitanju javnog prijevoza za brojne djelatnike koji će ovdje dolaziti. Izvođač je VG Komunalac, koji vrlo kvalitetno izvodi ove radove, nadamo se da ćemo ih završiti u roku.

Ako se pita predsjednika Uprave VG Komunalca Juricu Mihalja, sve će biti gotovo možda čak i prije zadanih rokova.

– Kod Pošte radovi napreduju odlično. Rok je 50 radnih dana, no ja sam uvjeren da ćemo i ranije sve završiti, što znači već u prvom tjednu kolovoza. Proširuje se radijus samog raskršća, dva do tri metra će se povući rubnjaci, što je nužno za veća teretna vozila, koja će očito tu prolaziti. Uz to, napravljena su i četiri nova zdenca, temelja za nove semafore, pa ćemo imati i drugačiju semaforizaciju, a korigirat će se i pješačke i biciklističke staze, kao i rasvjeta – rekao je Mihalj i nastavio:

– Ulaganje u Vukovinsko polje jedno je od većih na području grada što se tiče prometnica, ukupno oko 12,5 milijuna kuna. Za ovu godinu Grad je osigurao oko tri milijuna, a u to ulazi oko 400 metara fekalne kanalizacije, oko 350 metara vode i oko 200 metara oborinskih voda, koji ćemo i produžiti u sljedećoj fazi. Rok za kompletne radove je 300 dana, no budući da se ovdje radi samo o prvoj fazi, po mojoj procjeni ćemo sve završiti krajem srpnja. Stiže i 14 novih priključaka za buduće tvrtke, koje će ovdje doći.