Prijava

Vaša prijava

Novi gorički Nizozemac: ‘Znam za Dinamo i Rijeku… Hajduk? Nikad čuo!’


Na njegovu dovođenju radilo se u tišini, samo se odjedanput pojavio u Velikoj Gorici, potpisao ugovor i ugrabio dres s brojem 4, uskočivši tako u cipele koje je lani nosio drugi inozemni stoper, Nigerijac Oboabona. Nizozemac Matthew Steenvoorden (26), novi igrač HNK Gorice, nadaju se svi u klubu, ostavit će bolji dojam od Oboabone, a prvi kadrovi njegova nogometa govore u prilog tome. Odigrao je 60 minuta protiv Tuzla Cityja u srijedu, u paru s Jovičićem, pa još 45 protiv Inđije. Dok je on bio na terenu, Gorica nije primila niti jedan gol, što je ohrabrujuća vijest.

– Ovako na prvu, mislim da je to ozbiljan igrač. Vidi se da je škola Feyenoorda, ozbiljnoga kluba, ali naravno da će mu trebati neko vrijeme da se 100 posto spremi, ipak je zadnju utakmicu imao 31. svibnja. Morat ćemo biti oprezni s njim, ali ako procijenimo da je spreman već za prvo kolo, ozbiljno ćemo razmišljati i o njemu – kaže trener Sergej Jakirović.

I doista, čak će i nogometni laici primjetiti da Matthew Steenvoorden zna igrati nogomet, da je britak i oštar, da je siguran i čvrst… Baš djeluje kao pravo pojačanje. Uostalom, kako i trener kaže, riječ je o igraču koji je prošao ozbiljnu školu nogometa, prošao nizozemsku prvu i drugu ligu…

– Počeo sam u Feyenoordu sa sedam godina, došao sve do prve momčadi, a otišao sam kad su mi bile 22, nakon 15 godina u klubu. Odigrao sam dvije utakmice za prvu momčad, a u međuvremenu sam bio i na posudbama u Excelsioru i Dordrechtu, kako bih skupio minutažu. Nakon toga sam otišao u Cambuur, proveo tamo tri godina i sad sam ovdje – prevrtio je Matthew film svoje karijere, koja je kroz Goricu doživjela prvu inozemnu epizodu.

– Bilo je i vrijeme da se okušam negdje izvan Nizozemske. Imam 26 godina, a uvijek sam želio vidjeti svijet, upoznavati druge narode i kulture. Hrvatska je, koliko sam dosad vidio, prekrasna zemlja, a imao sam i preporuke od Justina Mathieua, s kojim sam igrao u Cambuuru, o klubu i svemu oko njega. Rekao mi je: ‘Stari, moraš doći ovdje…’ Ispada da je preuzeo ulogu sportskog direktora, ha, ha – govori Steenvoorden, Nizozemac indonezijskih korijena, koji je igrao za mlade reprezentacije obje svoje domovine.

No nama je puno važnije što se odsad igrati za Goricu, uz nadu da će to činiti uspješno, da će biti veliki benefit za goričku defenzivu. A kad bi sam sebe predstavljao kao igrača, rekao bi…

– Centralni sam branič, jak u zraku, često zabijam golove nakon kornera i slobodnih udaraca… U posljednje dvije sezone zabio sam 12 golova. I volim igrati nogomet, nisam od stopera koji samo nabijaju.

Prilagodba je, kaže, puno lakša uz dva sunarodnjaka u svlačionici.

– Malo više od tjedan dana sam ovdje, smjestio sam se u stan kod Justina Mathieua, mog prijatelja iz Nizozemske, tako da mogu reći da se osjećam kao doma. Nizozemac je i Joey Suk, ali kako je bio ozlijeđen, tek u petak smo se prvi put vidjeli, upoznali… Igrao sam u Nizozemskoj protiv njega, ali zajedno u momčadi još nismo bili. Puno mi je lakše uz Justina i Joeya, mogu me uvesti u sve, objasniti mi kako što funkcionira… Puno mi to znači. Iako, sviđaju mi se svi novi suigrači, svi su mi odmah prišli, izrazili dobrodošlicu… Lijepo je kad osjetiš tako nešto kao novi igrač, pogotovo kad si stranac – kaže Matthew.

O hrvatskom nogometu znao je dosta u općenitom smislu, za sve ostalo tu je Google.

– Kad se pojavio interes Gorice za mene, upregnuo sam google i išao doznati što se može o državi, o Velikoj Gorici, Zagrebu… Bio sam već u Rijeci, igrao sam za Feyenoord protiv njih u Europskoj ligi prije četiri, pet godina. Da, jedna od moje dvije utakmice za Feyenoord bila je ta.

Protiv Rijeke će igrati ove sezone četiri puta, kao i protiv svih ostalih klubova u HNL-u, uskoro će dobiti puno cjelovitiju sliku o hrvatskom klupskom nogometu. Sliku koja je zasad prilično zamagljena…

– Znam za Dinamo Zagreb, za Rijeku… Hajduk? Ne, nikad čuo… – iznenadio nas je Steenvoorden.

Bit će dovoljno vremena da shvati što je Hajduk, da upozna i Lokomotivu, i Slaven Belupo, i Osijek, i Istru… I, za početak, Inter iz Zaprešića. U prvom kolu na gorički stadion dolazi upravo županijski rival, a Steenvoorden je već sad spreman. I želi biti na raspolaganju treneru.

– Nadam se da ću biti u prvih 11 već od prvoga kola, spreman sam i puno motiva – zaključio je svoje predstavljanje Goričanima naš novi Nizozemac.

Prvi pokazatelji su jako dobri, neka tako i ostane.