Prijava

Vaša prijava

Međunarodni dan prijateljstva u znaku međunarodne suradnje


Šest organizacija iz Hrvatske kroz podršku Fondova Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora zajedno rade na projektima koji su usmjereni na zapošljavanje mladih u Hrvatskoj i Europi. Informacije o ovim inicijativama, kao i svih 195 projekata iz 26 europskih država koje podržavaju Island, Norveška i Lihtenštajn nalaze se u online časopisu Youth Employment Magazine koji je službeno pokrenut danas, 30. srpnja, na Međunarodni dan prijateljstva.

Uz podršku Fondova Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora za zapošljavanje mladih GTF – Inicijativa za održivi rast provodi projekt RAISE Youth – Rural Action for Innovative and Sustainable Entrepreneurship for Youth koji radi na podršci za zapošljavanje mladih iz ruralnih krajeva.
Udruga za promicanje aktivnog građanstva – ECHO i Razvojna agencija Grada Velika Gorica rade na projektu N-E-S-E-T NEET’s Empowerment for Sustainable Employment in the Tourism Sector kojim.

SDEWES Centar kroz projekt YENESIS Youth Employment Network for Energy Sustainability in Islands želi omogućiti zapošljavanje mladih na otocima kroz stvaranje zelenih radnih mjesta u područjima energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, održivog turizma i održive mobilnosti.

Inicijativa mladih za ljudska prava u partnerstvu na projektu Social Innovators pokreće program pripravništva za rad u organizacijama civilnog društva i potiče zapošljavanje NEET skupine, posebno mladih koji su završili humanističke i društvene studije.

Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split jedan je od partnera na projektu Active Youth Entrepreneurship Network (AYEN), čiji je cilj stvoriti transnacionalnu poduzetničku mrežu koja omogućava mladima iz NEET skupine da prepoznaju koje su to potrebe i prilike unutar njihovih zajednica koje mogu pretvoriti u nove poduzetničke ideje i poslove.

Goruće pitanje za Europu

Prema podacima Eurostata u zemljama EU u 2018. godini gotovo 15 milijuna mladih između 20 i 34 godine nije bilo zaposleno, nije se obrazovalo niti se usavršavalo (NEET engl. Not in Employment, Education or Training). Najveće stope nezaposlenosti mladih su zabilježene u Italiji i Grčkoj gdje je više od četvrtine mladih izvan tržišta rada.
S ciljem promoviranja održivog i kvalitetnog zaposlenja u Europi u 2017. godini Island, Lihtenštajn i Norveška pokrenuli su Fond za zapošljavanje mladih ukupne vrijednosti 60 milijuna eura koji djeluje u sklopu Fondova Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora. Kroz Fond je financirano 26 projekata koji provode inicijative kojima je cilj pomoći 25 000 mladih da pronađu ili stvore svoj posao.

„Ranjivi mladi ljudi često izlaze iz formalnog sustava obrazovanja i osposobljavanja, kao i uobičajenog tržišta rada te postoji velika potreba za inovativnim rješenjima, prijenosom dobre prakse i studijama utjecaja koje pokazuju koje intervencije djeluju, a koje ne. Ovih 26 projekata će razviti, pilotirati ili usvojiti gotovo 100 novih pristupa, metoda i praksi, naglašavajući inovativnost Fonda za zapošljavanje mladih”, izjavila je gospođa Grethe Haugøy, Viša službenica za Regionalne fondove i Globalni fond za socijalni dijalog i dostojanstveni rad u Uredu za financijski mehanizam, Tajništvu Fondova Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora.

Lokalne aktivnosti, globalne informacije

S obzirom na veliki broj organizacija i projekata koje podržava Fond za zapošljavanje mladih, pokrenuta je nova komunikacijska platforma – online časopis Youth Employment Magazine. Časopis je pokrenut na Međunarodni dan prijateljstva UN-a jer konzorciji koji provode projekte razvijaju kvalitetne odnose, dijele najbolje prakse i razmjenjuju iskustva.
Youth Employment Magazine služi kao resursni centar za sve projekte koji se provode zahvaljujući Fondu za zapošljavanje mladih. Urednički tim čine stručnjaci koji sudjeluju u provedbi projekata i izvještavaju o postignutim rezultatima. Platformu je pokrenuo Operator fonda, konzorcij kojeg čine JPC Italy i Ecorys Poljska.

Novostvoreni magazin će na dinamičan i multimedijalan način pružati informacije o projektima i njihovim rezultatima te će omogućiti publici da prati sve događaje koji se organiziraju u sklopu projekata diljem Europe i država donatora.
– Online magazin će služiti kao platforma koja inspirira, povezuje I podiže svijest među mladima u Europi i postat će online hub za sve sudionike uključene u Fond – izjavila je Raquel Torres Prol, Službenica za komunikacije Fonda za zapošljavanje mladih pri Uredu financijskog mehanizma, Tajništva Fondova Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora.

O Fondu za zapošljavanje mladih
• 60.6 milijuna eura financiranja
• 3 države donatorice – Island, Lihtenštajn i Norveška
• Podupire 26 transnacionalna projekta koji promiču kvalitetno zapošljavanje mladih
• Cilj je ostvariti dugotrajno zapošljavanje mladih između 25 i 29 godina, komplementarno postojećem financiranju iz EU