Prijava

Vaša prijava

Duhovna priprema uoči blagdana Velike Gospe


Diljem Hrvatske je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije. Sve ratove, glad, nevolje, napade hrvatski narod preživio je sklonjen pod zaštitnički plašt Majke Božje. Tome svjedoče brojne crkve, samostani, molitve i pjesme posvećene Gospi još od najranijih dana hrvatske povijesti. Pouzdavajući se u njezin nebeski zagovor častili su je iz zahvalnosti kao “kraljicu Hrvata”, a zazivali su je i “fidelissima advocata Croatiae” (najvjernija odvjetnica Hrvata). Povezanost Hrvata i Djevice Marije očituje se i u kršćanskom pozdravu “Hvaljen Isus i Marija”.

U našem je kraju najpoznatije marijansko svetište u Vukovini, gdje su već počele pripreme za nadolazeće prošćenje. No kako i kažemo, velika je to svetkovina, stoga je za svakog katoličkog vjernika nezaobilazna duhovna priprema koja počinje već ovog ponedjeljka, pa sve do 14. kolovoza. U vukovinskoj župi pohoda BDM Marije kreću devetnice, a središnje misno slavlje prevodit će vlč. Ivica Cujzek, odgojitelj u nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu.

Kako biste se organizirali na vrijeme, raspored vjerskih aktivnosti u Vukovini je :

Svete mise će kroz devet dana počevši od 6. kolovoza do dana uoči blagdana Gospe počinjati u 19,30 sati. Prethodi im molitva krunice od 19 sati, a vjernici će imati priliku i za ispovijed. Kroz molitvu i euharistijska slavlja, na svetoj misi, proslavit će se Velika Gospa – dan koji se slavi kao Marijino uznesenje na nebo. Na sam blagdan Velike Gospe, na svetu Misu vjernici će imati priliku doći čak u četiri različita termina  tijekom ovog svetog dana.