Prijava

Vaša prijava

Novo lice goričkih škola: Čelni ljudi grada obišli sva gradilišta


Kad 9. rujna zazvoni prvo školsko zvono i označi početak nove školske godine, gorički školarci imat će priliku uživati u puno ljepšim školama, u objektima na kojima su ovog ljeta izvedeni značajni zahvati, veliki i vrijedni radovi koji će značajno poboljšati uvjete za učenje i odrastanje naše djece. Konkretno, ovog se ljeta radilo (ili se još radi) na četiri goričke osnovne škole – OŠ Eugena Kumičića, OŠ Nikole Hribara, OŠ Vukovina i OŠ Jurja Habdelića. Na svakoj od škola odrađuju se različiti projekti, manji ili veći, a sve te radove obišao je i gradonačelnik Dražen Barišić sa svojim suradnicima.

Prva na redu bila je OŠ Eugena Kumičića, uz koju se radi na prilazu školi, novom rotoru i parkiralištu.

– Velika Gorica je 70-ih i 80-ih godina dobila nekoliko novih škola, uz one koje su tu već bile od ranije. Cijeli taj prostor bio je poprilično prometno zagušen, što je bio slučaj i s ovom školom, koja se nekad zvala Veljko Vlahović. Ona je oduvijek bila na prekrasnome mjestu, ali nije imala siguran pristup za djecu i roditelje. Taj problem traje od 1975. godine, a sad smo konačno uspjeli sve organizirati i ishoditi dokumentaciju za prometno rješenje, koje je naša tvrtka VG Komunalac vrlo kvalitetno izvela. Ovaj tjedan ćemo dobiti novi rotor uz ovu školu, gdje će biti osigurano mjesto za dolazak autobusa, kojeg će sad naši đaci sigurno moći pričekati, a osigurat će se i jedan dio parkirnih mjesta. Zahvaljujemo i školskom odboru i predstavnicima roditelja, koji su sudjelovali u mnogim akcijama, pa tako i u ovoj. Sad smo školu organizacijski sveli u održivo stanje, vrlo kvalitetno je izvedena iznutra, a u sljedećoj fazi čeka nas i energetska obnova, čime ćemo dobiti novu staru školu. Vrijednost radova, s obzirom na to da je trebalo osigurati i rasvjetu i sve ostale popratne radove, iznosi oko 700 tisuća kuna – rekao je Barišić, a nadovezala se ravnateljica škole Snježana Ruklić:

– Više smo nego zadovoljni ovim rješenjem. Bio je ovo jedan od najvećih problema u školi, autobus nije imao gdje stati i okretati se, prijetila je opasnost djeci od automobila, zbog čega smo zahvalni Gradu i svima koji su se angažirali oko ovog projekta. Mislim da će ovo biti krasno rješenje, i vizualno i prometno. Trenutačno imamo 978 učenika, svi oni uživat će u puno većoj sigurnosti.

Nakon Kumičića, obilazak se preselio kod škole Nikole Hribara, koja će po završetku radova doživjeti i najveće promjene.

 

– Ovo je najveće gradilište u povijesti Velike Gorice, kad je riječ o objektima školske namjene. Ovdje je vrijednost radova do 20 milijuna kuna, u rekordnom vremenu, na jedan vrlo organiziran i discipliniran način izvest će se svi radovi. Oni koji su neophodni za održavanje nastave završit će se do početka školske godine, bit će siguran pristup školi, ali i boravak u njoj. Nastavni proces sigurno neće kasniti. Međutim, kao što je i predviđeno terminskim rasporedom, i dalje će se nastaviti radovi, tijekom rujna i listopada, a tu se radi o vanjskoj ovojnici, odnosno radovima koji neće ometati nastavu, kao i sportskoj dvorani, koja će ubrzo biti potpuno opremljena – istaknuo je gradonačelnik Barišić i dodao:

– Po svojoj izvedbi ovo je prekrasna škola, najveća u Velikoj Gorici, a sad će biti i najmodernija. Imat će svoje sustave energetske prirode iznutra i izvana, a učenicima i djelatnicima osigurali smo i da imaju moderne rekuperatore zraka, što će omogućiti ugodniji i sigurniji boravak u školi, koja će biti i oku ljepša, a imat će i čak 76 posto uštede na trošenju energenata. To je i razlog zašto je ovo održiv projekt. Važno je reći i da je 40 posto ukupnih sredstava povučeno iz europskih fondova. Ovo je velik, dobar, kvalitetan projekt, od 1983. godine, kad je škola izgrađena, nikad se nije ovoliko radilo na njoj. Zapravo smo dobili novu školu.

Gradska delegacija obišla je i OŠ Jurja Habdelića, na kojoj su ovog ljeta zahvati bili najmanji, ali kad se zbroji sve što se radilo proteklih godina, i tu se zatvara lijepa cjelina.

– Ovdje smo napravili sjenila, koja će konačno omogućiti nesmetani boravak u školi i nastavni proces. S istočne strane škole dosad je svakoga dana, kad je sunce izlazilo, dolazilo do problema i nije se moglo normalno boraviti u školi. Nažalost, to smo morali trpjeti nekoliko desetljeća, a za tu školu možemo reći da, nakon izgradnje blagavaonice, pa sad i ovom intervencijom, stvorili smo uvjete da nakon energetske obnove dobijemo još jednu školu u gradskom središtu koja odgovara svim standardima – kazao je Barišić.

Posljednja stanica obilaska bila je škola u Vukovini, koja će potpuno promijeniti svoj izgled.

– Osnovna škola u Vukovini stara je gotovo četiri i pol desetljeća, radi se o ogromnom ulaganju, također jednim dijelom sredstvima iz europskih fondova, a većim dijelom iz našega proračuna. Dosad je grijanje bilo na lož ulje, sad će biti na pelete, ima novu ovojnicu, lijepu i usklađenu fasadu, s dobrom stolarijom, rekuperatorima unutra, novom štedljivom rasvjetom… Posebno smo ponosni na to što će sportska dvorana imati podno grijanje, po čemu smo jedini u Hrvatskoj. Samim time će svi uvjeti za nastavni proces biti modernizirani, novi, a krenuli smo i s učionicama na otvorenom. Ove godine na tri škole, uključujući i ovu, što će omogućiti nastavu na otvorenom. Sljedeće godine ćemo isto napraviti na svim školama – zaključio je Barišić.