Prijava

Vaša prijava

Gorica je opaka! Zabili “stotku” i pobijedili klub koji igra ABA ligu


Dvadeset i nešto dana nakon što su se okupili, nepuna dva tjedna nakon što su se kompletirali, košarkaši Gorice pokazali su da bi ovo mogla biti jako zanimljiva sezona. Jako, jako zanimljiva… Naime, u Velikoj Gorici je u prvoj ozbiljnoj pripremnoj utakmici našega kluba gostovala slovenska Krka, momčad koja će i ove sezone igrati regionalnu ABA ligu, i to s pristojnim ambicijama, ali kući se društvo iz Novog Mesta vratilo s porazom. Gorica je otišla preko “stotke”, završilo je 101-92 u utakmici koja govori da će Sesarova momčad opet biti dobra.

– Iskreno, sve što nas čeka vrlo mi je izazovno. Već jako dugo razmišljam o detaljima, o akcijama, kako, kome i za koga što pripremiti… I čini mi se da bismo mogli biti dobri – kazao je trener Josip Sesar nakon dva, tri dana s kompletnom momčadi na raspolaganju.

I, kako se čini, imao je dobar osjećaj. Nego, da ponovimo gradivo… U odnosu na prošlu sezonu u njegovoj svlačionici više nema Marka Bakovića, koji se odlučio okušati na Islandu, u Njemačku je otišao Karlo Mikšić, a s terena se u ulogu tajnika i sportskog direktora preselio Ljubo Prgomet. Umjesto njih došli su iskusni bek Pero Babić, krilo iz Cedevitine škole Karlo Lebo i centar iz zadarskog košarkaškog inkubatora Ivan Vraneš. Ostali su Majcunić, Kapusta, Petrović, Vučić, Mazalin, Mašić i Papac, tu su i mladi Jukić i Džajić, a to se pokazalo dovoljnim za dobiti protivnika kao što je Krka. Respektabilnog, ozbiljnog protivnika.

U prvoj četvrtini Gorica je otišla preko 30 koševa, dobila taj dio igre 31-26 i najavila da neće tek tako “položiti oružje”. Uglavnom je Sesarova momčad kontrolirala rezultat, a na poluvrijeme je otišla s dva koša viša. Treća dionica bila je i najbolja iz goričke perspektive, uoči posljednjih deset minuta semafor je pokazivao 81-71 za domaći sastav, da bi u zadnjoj četvrtini razlika narasla i do ogromnih +17 četiri minute prije kraja. U samom finišu Krka je uspjela ublažiti poraz, ali nedovoljno je to bilo za išta više od prilično uvjerljivog poraza.

– Iza nas je prva pripremna utakmica, koja nam je pokazala sve naše slabosti, ali i dobre strane. Svjesni smo da nas čeka još puno posla kako bismo spremni dočekali početak ABA lige – rekao je trener Krke Simon Petrov nakon poraza od momčadi koju su Slovenci predstavili kao “polufinalista Hrvatskog Kupa”.

U sjajnom izdanju predstavio se novi igrač Ivan Vraneš, prvi strijelac Gorice s 20 koševa, 17 je dodao njegov imenjak Majcunić, a 14 iskusni Ante Mašić. Svoj dio posla, naravno, odradio je i ostatak momčadi, jer ovako veliki “skalpovi” ne padaju bez toga… Amerikanci Lawal (24) i Cosey (23) radili su puno problema goričkoj obrani, no nisu mogli sami.

– Naravno da sam zadovoljan prikazanim, moraš biti zadovoljan kad zabiješ preko stotinu koševa klubu iz ABA lige. Djelovali smo kao momčad, bili dobri i taktički i tehnički, ali ako ćemo tražiti dlaku u jajetu, reći ću da ima tu i prostora za napredak. Sve u svemu, za ovu fazu priprema bilo je ovo jako dobro – kazao je trener Gorice Josip Sesar.

Odigrali su Goričani i ranije dvije provjere, protiv niželigaša Rudeša i Bosca, ali tu se nije previše moglo vidjeti zbog razlike u kvaliteti. U ovom susretu, s druge strane, vidjelo se puno toga. Prije svega, vidjelo se puno razloga za optimizam. U Velikoj Gorici će 13. i 14. rujna biti i turnir povodom 50 godina košarke u našem gradu, na kojem će uz Goricu sudjelovati Cibona, Zadar i ruski prvoligaš Temp Sumz, bit će to nova prilika za još dvije jake i dobre provjere.