Prijava

Vaša prijava

Kaos i u goričkim školama: Nitko ne zna tko će štrajkati, a tko ne…


Negdje između vijesti o Kristini Mandarini, predsjedničkoj kandidatkinji Avi Karabatić i dvojbi izbornika Dalića između Rakitića i Vlašića, ugurala se i vijest o štrajku profesora i nastavnika… Zabrinjavajuća vijest, jer ljudi nisu zadovoljni, ali ne nailaze na razumijevanje vladajućih, koji će cijelu ovu priču pripisati predizbornoj kampanji i ponavljati kako novca za povećanje plaća u školstvu naprosto nema.

– Ne da sam razočarana, nego sam ljutita – rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon izlaska sa sastanka na kojem se pokušalo doći do mirenja između Vlade i sindikata.

Pregovori su bili dugi i zamorni za obje strane, ali rezultata i dalje nema. Zato će u četvrtak početi štrajk u osnovnim i srednjim školama. Dopis iz sindikata došao je i na adrese ravnatelja velikogoričkih škola, koji službeno ne žele ništa komentirati.

– Svatko pojedinačno ima pravo odlučiti hoće li štrajkati ili neće. Čak i nije bitno tko je u kojem sindikatu, budući da čak i oni koji nisu članovi nekog sindikata imaju pravo na štrajk. Koliko će se nastavnika odazvati pozivu na štrajk, ne možemo znati, jedino možemo garantirati kako će nastava za onu djecu koja dođu u školu biti organizirana na najbolji mogući način s obzirom na situaciju – rečenice su koje su nam ponavljali u četiri goričke škole.

I to je, zapravo, poanta. Vlada potpuni kaos, budući da lista “štrajkaša” nema, pa će se puno toga morati odrađivati ujutro, kad se vidi tko će biti u kojem statusu. Ravnatelji će raspoložive nastavnike raspodijeliti na učenike koje dođu u školu, a njih će sigurno biti. Nitko, naravno, neće i ne može govoriti roditeljima hoće li slati djecu u školu ili ne, ali trenutačno stanje govori da će biti jako puno nastavnika koji će se pridružiti štrajku. Uvjeta za normalno funkcioniranje bilo koje škole gotovo sigurno neće biti, što govori da bi najpametnije bilo djecu ostaviti kod kuće, što će kudikamo veći problem biti u slučajevima djece koja su u školi u dnevnom boravku.

Ukratko, u problemu su svi. Nastavnici, ravnatelji, roditelji, Vlada, ministarstvo… Veselit će se jedino veći dio učenika, koji su uzdignutih ruku i glasnim odobravanjem dočekali vijest kako “sutra neće biti škole”. Do kad? E, to je drugo pitanje na koje zasad nema odgovora…