Prijava

Vaša prijava

Prijavom u Hrvatski registar darivatelja matičnih stanica možete spasiti nečiji život


U prostoru Goričkog kluba mladih naši sugrađani danas su se mogli upisati u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Potrebno je bilo samo popuniti pristupnicu, zdravstveni upitnik i dati uzorak krvi za HLA tipizaciju. Prije skoro dvije godine u želji da pomognu svom mladom sugrađaninu u Registar se upisalo čak 540 Velikogoričanki i Velikogoričana. Danas situacija nije bili niti blizu, akciji se pridružio znatno manji broj ljudi.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Brojka nije bitna, zato što se među tih šest ljudi možda nalazi netko tko može u ovom trenutku pomoći nekome tko boluje. Zadnji put je Velika Gorica pokazala veliko srce i svoju snagu. Od 2006. godine do danas u Registar je upisano gotovo 63 tisuće hrvatskih građana. Na početku smo imali tek 150 ljudi, uglavnom članova obitelji koji su htjeli provjeriti jesu li podudarni svojim članovima obitelji. Do sada je 111 naših članova doniralo svoju koštanu srž ili periferne matične stanice. U Hrvatskoj je donirano njih 76, a ostatak je otišao u inozemstvo. Hrvatski registar je i član Svjetskog registra koji broji više od 35 milijuna darivatelja matičnih stanica – rekla nam je Marija Stapar Zrile iz Zaklade Ana Rukavina.

Među našim sugrađanima koji su danas pokazali veliku humanost našle su se Emily i Sara.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Treba biti human i pomoći ljudima u potrebi. Kako smo se i mi iz Goričkog kluba mladih uključili u ovu akciju, odlučila sam iskoristiti priliku i upisati se u Registar – objasnila je Emily.

– Volim pomagati i sudjelovati u humanitarnim akcijama. Od malena gledam koncerte koje organizira Zaklada Ana Rukavina i jedva sam dočekala da se uključim u ovu priču. Mislim da bi se naši sugrađani trebali češće uključivati u ovakve akcije. Svi puno pričaju, a rijetki su uključuju – dodala je Sara.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

U registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina.