Prijava

Vaša prijava

U Donjoj Lomnici sve je spremno za 23. izdanje Vojkovih dana


Prigodnim dvodnevnim programom KUD Nova Zora prisjetit će se svog zborovođe Vojka Miklaušića. Zborovođa KUD-a Nova Zora između dva svjetska rata najzaslužniji je za očuvanje specifičnog donjolomničkog pjevanja i njegovu promociju na smotrama koje su se organizirale na prostorima tadašnje Jugoslavije. Iako Dalmatinac rodom, Vojko je bio veliki zaljubljenik u tradicijsku baštinu Turopolja i Donje Lomnice.

Vojkova fascinacija turopoljskom nizinom i njezinim stanovnicima potaknula ga je da zapiše njihove običaje, govor, pjesme i plesove, da ovjekovječi njihov način života na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Svjedočanstva o svakodnevici turopoljskog seljaka koja su se do tada prenosila isključivo usmenom predajom zapisana su te objedinjena i objavljena u knjizi Plemeniti puti tek 1994.g. Na gotovo 360 stranica zabilježena je i predstavljena narodna kultura Turopolja, te je knjiga vrijedni etno-muzikološki materijal koji danas koriste i struka i amateri u okviru proučavanja i prezentacije tradicijske nematerijalne kulturne baštine.

Manifestacija je podijeljena na dva dana. Prvi dan je posvećen sjećanju na samog Vojka u obiteljskom okruženju s članovima KUD-a , a to podrazumijeva odlazak na grob i misu.

U petak će u Društvenom domu biti održan zanimljiv kulturno-umjetnički program u sklopu kojeg će nastupiti KUD ‘Velika Mlaka’, KUD ‘Gradići’ , FA ‘Šiljakovina’ te domaćini iz KUD-a Nova zora.