Prijava

Vaša prijava

‘Obećao sam navijaču, ne idem nigdje sve dok Gorica ne bude u Europi!’


Dva su dana prošla od velike gužve i još veće pobjede na goričkom stadionu, pao je Hajduk, a palo je i četvrtfinale Kupa za sve bolju Goricu. Blagdan je, mase se okupljaju po okolnim grobljima, vrijeme je sivo, kako valjda i treba biti ako želi biti kulisa za ovakav dan… A na stadionu, istom onom na kojem je prije dva dana bila gužva, mir i tišina. Pevec dežura u svom Caffe VAR-u, pojavi se s vremena na vrijeme netko iz kluba, navratila je i buduća gospođa Kahlina, vrte se male s mlijekom, a u tom trenutku na stadion dolazi i Sergej Jakirović.

Trener Gorice, u skladu sa svojim imidžem, ne leti. Nema euforije, kaže, kakva euforija, treba odraditi još ovaj zadnji trening, jer već u subotu u 17.30 opet sve kreće ispočetka. Opet Hajduk, opet na našem stadionu, ovoga puta u sklopu 14. prvenstvene runde.

– Je, specifična je situacija, u tri dana dva puta s istim protivnikom, ne treba raditi analize ni neke posebne pripreme, sve ono što je inače uobičajeno – govori Jakir.

Miran je i staložen, racionalno razmišlja i kombinira, ne zalijeće se u najavama, ali naravno da je samopouzdanje prisutno. Mora biti, on i njegovi igrači zaslužili su pravo na to.

– Puno smo dobili na psihološkom planu tom pobjedom u srijedu, uzvratili smo im za onih 0-3 na Poljudu u uvodnom dijelu sezone, i vjerujem da s prednošću ulazimo u ovaj susret. Naravno da će opet biti i teško, i zahtjevno, kao što je i svaki put, a mi za početak moramo uopće vidjeti tko će i koliko moći, kako dečki energetski stoje. Uvjeren sam da će utakmicu dobiti onaj tko se brže regenerirao, iako može presuditi i individualna kvaliteta nekog od igrača. Svi sve znamo, mi o njima i oni o nama, nema puno skrivanja, a ja se nadam da ćemo opet biti dobri. I da ćemo uzeti nešto, ili bod ili sva tri – priča Jakirović.

Lukasz Zwolinski, jednako kao i Maks Ćelić, neće biti na raspolaganju zbog žutih kartona… Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kahlinu i Cherifa u srijedu je odmorio, Lovrić, Steenvoorden, Hamad i Maloča dobili su po poluvrijeme, nije punu minutažu odradio ni Dvorneković, kao ni Mathieu, svoju priliku čeka mladi Babec… Dok Hajduk, s druge strane, nema previše prostora za promjene ili osvježavanje kadra.

– Imamo više opcija i za ovu utakmicu, iako neki igrači nisu na sto posto, no to ćemo tek procijeniti. Što se tiče Hajduka, upasti može Nejašmić, iako ne znam kakvo je njegovo zdravstveno stanje, ali ne vjerujem da nas protivnik može nečim posebno iznenaditi – priča trener Gorice, uz dodatak:

– Moramo ući u utakmicu puno odlučnije i hrabrije nego u srijedu, da odmah odvedemo utakmicu na svoj mlin.

Neće Jakir dopustiti da njegovi igrači imalo olako shvate protivnika koji ih čeka, bez obzira na pobjedu u srijedu, previše toga prošao je i kao igrač i kao trener da bi takvo nešto bilo moguće.

– Sigurno se nećemo opustiti. Prvo, zato što ja to ne dozvoljavam, a drugo, zato što nema nikakve euforije. Već navečer nakon te utakmice u srijedu fokus sam potpuno prebacio na ovo što slijedi. S psihološke strane mi smo u prednosti, no naravno da Hajduku ide maksimalan respekt. Sad kad su ranjeni, njihovi igrači još će se više truditi, napravit će sve da nas pobijede. Međutim, moji igrači pokazali su da se mogu nositi s Hajdukom, da ga mogu pobijediti i sigurno smo u drukčijoj situaciji nego uoči prošle utakmice. Kažem, treba respektirati protivnika, ali nećemo ni sebe podcijenjivati. Nova je utakmica, novo dokazivanje… Idemo dalje – jedva čeka prvi sučev zvižduk Jakirović.

Jakirović kombinira, razmišlja o nekoliko opcija, uvjeren da ga Hajduk ne može iznenaditi… Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

I ne čudi to posebno, jer lijepo je ovih dana biti trener Gorice. Nakon serije utakmica u kojima su bodovi (ne)zasluženo izmicali, nakon ove dvije utakmice gotovo se čini uobičajenim da Jakir i njegovi momci sređuju velike protivnike. Zato je valjda i atmosfera u klubu nekako normalna. Ili, kako bi se izrazio cijenjeni kolega, “kao da je Gorica dobila Kozjaču, a ne Hajduk”.

– Da, tako nekako ispada nakon ove dvije utakmice. Iako, naravno da, recimo, nije uobičajeno dobiti Rijeku pet puta zaredom, mislim da u tome nisu uspjeli ni Dinamo ili Hajduk. Mi i s Hajdukom imamo dobar skor, ali sve te utakmice za mene su prošlo svršeno vrijeme, dolazi nova utakmica i moramo napraviti sve da uzmemo nešto. Ako želimo u Europu, a želimo, trebaju nam bodovi i iz ovakvih utakmica – poručuje trener.

Potpuno točno, trener kojeg još detalji dijele od Uefa PRO licence, koju je položio uoči ove dvije pobjede. Ispada da je protiv Rijeke i Hajduka sve što zna primjenio u praksi, i to vrlo uspješno.

– Da, volim reći da sam sad konačno postao trener, ha, ha. Postoje stvari koje moraš odraditi, morao sam to završiti, 99 posto posla je napravljeno, ostalo je još samo to tehnički dovršiti, nadam se da će do kraja godine sve i definitivno biti gotovo – govori Jakirović.

Gorica u Europi, u sklopu ove priče, došla bi kao nekakva doktorska disertacija…

– Nekidan me jedan navijač zaustavio i rekao mi: ‘Nadam se da nećete uskoro otići!’ A ja sam mu rekao da ne idem dok Gorica ne bude u Europi. Tako da imamo vremena – nasmijao se Jakir za kraj.

Pokušali smo ponovno pogoditi početnih 11 za utakmicu, no ponovno se samo smješkao. Nema šanse da otkrije svoje ideje, valjda ni vlastitoj ženi, a kamoli tamo nekom novinaru… Koji će, što mu drugo preostaje, pogledati u kristalnu kuglu i pretpostaviti da će Gorica izgledati ovako:

Kahlina – Periša, Steenvoorden, Jovičić, Čabraja – Marina, Čanađija – Mathieu, Babec, Lovrić – Ndiaye