Prijava

Vaša prijava

‘Epidemija stiže u siječnju i veljači, ali cijepiti se protiv gripe treba sad’


I službeno je počelo cijepljenje protiv gripe u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u našem gradu.

– Za Veliku Goricu osigurano je 4860 doza cjepiva, što je količina koju su liječnici obiteljske prakse isplanirali za svoje pacijente ove sezone – kaže dr. Gordana Pajan Lehpaner iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, odosno Epidemiološke službe Velika Gorica.

Ne postoji obaveza da se itko cijepi, ali…

– Cijepljenje protiv gripe nije obavezno, ali ono se svakako preporuča. Doze cjepiva koje su nabavljene prvenstveno su namijenjene za kategorije stanovništva za koje je ono besplatno. To su, dakle, svi stariji od 65 godina, zatim pacijenti koji boluju od nekih kroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, pluća, dijabetesa, bolesti bubrega ili one s oštećenjima imuniteta uslijed malignih bolesti i dugotrajnih kemoterapija. Također, tu su štićenici domova za starije osobe, kao i ustanove za njegu kroničnih bolesnika te njihovi zaposlenici. U tu kategoriju spadaju i zdravstveni radnici i trudnice – istaknula je dr. Pajan Lehpaner, dodavši kako se cijepiti, naravno, mogu i svi ostali koji to žele.

– Ostali zainteresirani građani, koji nisu u ovim kategorijama, mogu u dogovoru sa svojim liječnicima nabaviti komercijalno cjepivo preko ljekarne. U tom se slučaju cijepe kod svoga liječnika obiteljske medicine.

Kao i svake godine, najsnažniji val oboljenja od gripe očekuje se u prva dva mjeseca nove godine.

– Teško je prognozirati kad će to doista biti, ali dosadašnja iskustva kažu da se prvi oboljeli pojavljuju oko Božića, a siječanj i veljača je vrijeme kad bi gripa mogla dobiti epidemijski karakter – zaključila je dr. Gordana Pajan Lehpaner.