Prijava

Vaša prijava

Kreće li i Mihael Zmajlović u utrku za mjesto župana?


U sjeni ovih “velikih” izbora, medijski vrlo atraktivne kampanje za predsjednika države, pripremaju se i izbori za župana, koji će se održati u svibnju 2021. godine. Naizgled još dovoljno vremena, cijelih godinu i pol, ali u političkom životu vrijeme se mjeri malo drukčije. Tako je, recimo, već sad jasno kako će dugogodišnji župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić imati konkurente čija se imena već znaju.

Kožić je prvi čovjek Županije već gotovo puna dva desetljeća, njegovo ime kroz godine je gotovo postalo sinonim za Županiju, ali razvoj situacije na političkoj sceni doveo je do toga da će mu jedan od rivala biti zamjenik župana, HSS-ov Hrvoje Frankić. On je već istaknuo svoju kandidaturu, javno rekavši da želi biti novi župan.

Naime, tijekom ovih dvadeset Kožićevih godina nekoliko puta su se izmjenjivali koalicijski partneri. Od posljednjih 11 godina na čelu Županije, punih devet godina surađivao je s HDZ-om, da bi na izbore prije dvije godine izašao uz podršku SDP-a, HNS-a i Laburista. U međuvremenu su se, međutim, politički odnosi promijenili, župan je odlučio napustiti HSS pod vodstvom Kreše Beljaka, te osnovati Nezavisnu listu Stjepan Kožić. U okviru te liste, u partnerstvu s HDZ-om, i trenutačno vodi Županiju.

Uz Hrvoja Frankića, dojučerašnjeg stranačkog kolegu, u borbu za mjesto župana s Kožićem bi mogao, prema svemu sudeći, i Mihael Zmajlović. Bivši gradonačelnik Jastrebarskog, svojevremeno i ministar u Milanovićevoj vladi, kratko je u ovom sazivu bio predsjednik Skupštine Zagrebačke županije, a u posljednje vrijeme svojim je istupima dao naznačiti da bi se mogao uključiti u novu političku utrku.

U svibnju 2021. birat će se sve jedinice lokalne samouprave, od načelnika, gradonačelnika… Pa tako i župana.