Prijava

Vaša prijava

Turopolje mislima uz Vukovar


Sutra je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i cijela zemlja prisjetit će se stradanja stanovnika grada heroja. I ove godine ‘Kolona sjećanja’ krenut će iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana Županijskom ulicom, potom će kolona proći centrom grada Vukovara, mostom Jean Michel-Nicoliera te Radićevom i Ulicom bana Josipa Jelačića doći do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Već danas, misom u 18 sati u Župnoj crkvi svetog Petra apostola u Veleševcu mještani općine Orle prisjetit će se žrtvi Vukovara i Škabrnje te svih poginulih u Domovinskom ratu. Nakon mise okupljeni će zapaliti svijeće.
Prema Vukovaru još u petak su biciklima su krenuli Mario Žagar, Luca Žagar, Vedran Krstanović i Tea Guth. Članovi Plivačkog kluba Gorica danas su zapalili svijeće kod Križa na ušću rijeke Vuke u Dunav, na Memorijalnom groblju, kod tenka na Trpinjskoj cesti te obišli Bolnicu, Muzej Vučedolske kulture, vodotoranj i druge znamenitosti.

Sutra će u 17 sati u Buševcu će biti zapaljeno 600 lampiona duž Sisačke i Zagrebačke ulice u dužini od 2 tisuće metara. Uz mještane Buševca, paljenju će se pridružiti učenici područne škole Buševec te učenici Zrakoplovno tehničke škole Rudolfa Perišina.

Na Središnjem odjelu Gradske knjižnice u srijedu će biti predstavljena novela Tomislava Šovagovića pod nazivom ’33’, koja je posvećena ubijenom vukovarskom i velikogoričkom pjesniku Reneu Matoušeku. Rene je u Velikoj Gorici proveo svoje mladenačke, studentske i formativne godine, objavio prvu zbirku poezije u nakladi velikogoričke biblioteke Albatros, i bio jedan od aktivnih pokretača kulturnog života u Velikoj Gorici te uključen u brojne aktivnosti mladih. U samo predvečerje domovinskog rata, 1990. godine vratio se u rodni Vukovar. U doba najvećih ratnih stradanja grada uz Sinišu Glavaševića izvještavao je o stanju u Vukovaru, a nakon pada grada, 19. studenoga 1991., s ostalim zarobljenicima odveden je u Veleprometovo skladište na vukovarskom Sajmištu gdje je i pogubljen. Kada se to dogodilo, René je imao 33 godine.