Prijava

Vaša prijava

Novi korak prema još boljem i jačem Veleučilištu


Na Veleučilištu Velika Gorica predstavljen je projekt “KOZMOK – krizni menadžment, optometrija, održavanje zrakoplova i motornih vozila – okvir kvalifikacija”, koji se provodi u partnerstvu s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Hrvatskim društvom optičara i optometrista. Cilj projekta je unapređenje studijskih programa Veleučilišta, utemeljeno na standardima zanimanja i kvalifikacija primjenom Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO).

Standardi zanimanja važni su jer propisuju poslove koje pojedinac obavlja u određenom zanimanju, kao i kompetencije koje su potrebne za njihovo uspješno obavljanje. Standardizacija zanimanja i kvalifikacija propisana HKO-om važna je jer je usklađena s Europskim kvalifikacijskim okvirom, odnosno olakšava mobilnost građana u svrhu obrazovanja na europskom obrazovnom prostoru te mobilnost i konkurentnost hrvatskih radnika na europskom tržištu rada. Stoga će se standardima zanimanja i kvalifikacija regulirati nove profesije i kadar na nacionalnoj razini, dok će unaprijeđeni studijski programi jamčiti studentima usklađenost stečenih kompetencija s tržištem rada u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europskoj uniji.

– Kroz ovaj projekt želimo čvršću poveznicu s poslodavcima, koji će nam dati svoja mišljenja i savjete o stvarnim potrebama na tržištu rada kako bi, s druge strane, Veleučilište svoj nastavni program usmjerilo upravo u tom pravcu. Tako ćemo na kraju dobiti potrebnu dodanu vrijednost i za naše studente i za gospodarske subjekte koji će im danas-sutra dati posao – rekao je prodekan za međunarodnu suradnju Alen Stranjik.

Voditelj projekta Antionio Klobučar naglasio je kako projekt omogućuje nabavu potrebnih uređaja, opreme i instrumenata pa je tako za studij očne optike, koji će uskoro imati i nadogradnju kroz specijalistički studij optometrije, nabavljen skupocjeni OCT uređaj za snimanje oka.

– Ugovorena je i nabava digitalnog autorefraktokeratometra, biomikroskopa i optičke klupe. Time će se već sada vrlo moderan laboratorij očne optike Veleučilišta dodatno osuvremeniti te će studenti kroz stručnu praksu imati priliku naučiti principe rada na vrhunskoj opremi – istaknuo je Klobučar.

Naglasak je svakako na činjenici da Veleučilište ovaj projekt provodi kako bi unaprijedilo svoje vrlo specifične studijske programe uopće u ovom dijelu Europe, a to su svakako očna optika, krizni menadžment, održavanje zrakoplova i održavanje motornih vozila. Projekt se financira iz EU fondova s oko četiri milijuna kuna i traje do kraja ožujka 2021. godine.

Završetkom projekta Veleučilište će značajno podići kvalitetu svog obrazovnog programa i postati još prepoznatljivije i privlačno mladim ljudima koji će se u nastavku svoga obrazovanja opredijeliti za spomenute studije.