Prijava

Vaša prijava

Snagom volje preskočio je sve prepreke


Naš mladi sugrađanin Matej Petrlić za svoje odlične sportske rezultate jučer je dobio priznanje Zagrebačkog športskog saveza. Matej je član Plivačkog kluba ‘Narator’ i hrvatske paraolimpijske reprezentacije. Poznat je po tome kako se 2015. godine na German Openu u Berlinu kao najmlađi natjecatelj uspio okiti s čak pet medalja. Riječ je o izuzetno talentiranom mladom čovjeku koji je zahvaljujući sportu i svojoj nevjerojatnoj upornosti uspio dobiti najveću životnu bitku. Naime, Matej je prerano rođen i zbog toga je pretrpio određena tjelesna oštećenja, koja su utjecala na njegovo otežano kretanje. No, danas ovaj mladić osvaja medalje na međunarodnim natjecanjima, a po njegovim kretnjama reklo bi se da su ti problemi daleko iza njega.

– Plivanjem se bavim od svoje četvrte godine. Treniram svaki dan, osim nedjelje. U bazenu dnevno provedem dva sata i jedan sat u teretani, a kad su praznici treniram dvaput dnevno. Meni je plivanje sve. Bavim se njime od kad znam za sebe. Naviknuo sam na taj ritam. Bavljenje ovim sportom izrazito je pozitivno utjecalo na moje zdravlje – rekao nam je Matej.

Mladi sportaš je učenik je trećeg razreda Gimnazije Velika Gorica. Mladim sportašima ponekad je teško uskladiti sportske i školske obveze. Kakva je situacija po tom pitanju upitali smo Mateja.

– Ponekad je teško. No, važno je dobro se organizirati i pridržavati se dnevnog rasporeda. Ako tu uspiješ onda nema problema – objasnio nam je Lukavčanin.

Veliki iskorak za Mateja trebao bi biti nastup na europskom seniorskom prvenstvu koje će se održati u ljeto iduće godine. Prelazak iz juniorske u seniorsku kategoriju nije uvijek lak. Sve je podređeno upravo tom natjecanju, ono trebala biti prva stepenica prema nastupu na paraolimpijskim igrama.

– To mi je cilj. Zato i treniram svaki dan. Norme su postavljene visoko, ali one su tu da se ispune. Svaki dan sam sve bliži zacrtanom cilju – istaknuo je Matej.

Obitelj pruža veliku podršku mladom plivaču i ponosna je na njegove sportske rezultate.

– Puno nam znače njegovi uspjesi. Možda mu upravo oni pomognu da se probije u životu. Osim toga, plivanje je pomoglo i njegovom zdravlju, a sve to nas čini sretnim i zadovoljnima. Ako njemu nije teško truditi se i trenirati, nije niti nama podržavati ga u tome – rekao nam je tata Milan.

Zahvaljujući sportu mladi Goričanin puno putuje. Osim u Hrvatskoj, nastupao je u Sloveniji, Češkoj, Austriji, Italiji, Turskoj i Njemačkoj, a na ovogodišnjim Europskim igrama mladih, koje su održane u Finskoj, osvojio je treće mjesto. Uz Velimira Šandora i Mirjanu Lučić, Matej je jedan od ponajboljih goričkih sportaša s invaliditetom. Njegovi sportski rezultati govore u prilog tome kako su pred njim sjajna sportska karijera, a možda i pokoja medalja na nekim budućim paraolimpijskim igrama.