Prijava

Vaša prijava

Fešta u magli! Tri crvena kartona u goričkom vraćanju dugova Belupu


U nekom od budućih rječnika, jednoga dana, možda će uz riječ “dominacija” – nemojte se iznenaditi bude li tako – osvanuti fotografija iz prvog poluvremena ogleda nogometaša Gorice i Slaven Belupa. Dečki u bijelim dresovima, s grbom Gorice na prsima, definitivno su odradili posao koji je najlakše i najtočnije opisati terminom – totalna dominacija. I riješili sve što je trebalo riješiti u ovom susretu, praktički osigurali tri boda. Iako, znate već da s Goricom nikad nije dosadno. Nije bilo ni ovoga puta…

Već od prve sekunde, bez kartoniranih Marine i Suka, ali zato sa Zwolinskim i Ndiayeom u duetu, Gorica je krenula u totalni juriš, željna sportske osvete za težak poraz u srijedu, u četvrtfinalu Kupa. Gosti praktički nisu mogli doći do lopte, već u prvih šest, sedam minuta Gorica je nanizala tri lijepe situacije, a u 10. minuti dogodio se prijeloman trenutak. Jedna duga lopta iz obrane Gorice bila je preteška za obranu Belupa, završila je kod Lukasza Zwolinskog, on je dao za Justina Mathieua i pred Nizozemcem je bio prazan gol, kad ga je na 17 metara faulirao lijevi bek Belupa Bruno Goda. Sudac Ivan Vučković, o kojem će poslije biti još puno govora, kratko je razmišljao pa izvadio crveni karton.

Idealan rasplet te priče bio bi da je Kristijan Lovrić još i zabio iz tog slobodnog udarca, ali njegova je lopta prohujala iznad stative. I naravno da je Gorica nakon toga nastavila pritiskati još jače, pri čemu su se igrači Slaven Belupa snalazili kao riba na suhom. Nisu mogli odigrati ni jedno dodavanje, kamoli spojiti dva, pa je dojam bio da Gorica igra protiv kakvog niželigaša. Na trenutke je nemoć gostiju da išta odigraju izgledala gotovo smiješno, dominacija kakvu je imala naša momčad u tih prvih 45 minuta rijetko se viđa na ovim razinama nogometa.

I zato su ona dva gola prednosti, s kojima je završilo poluvrijeme, zapravo i premala razlika u odnosu na viđeno. Prvi gol zabio je Zwolinski, nakon što je sam sjajno prebacio loptu Lovriću, koji je pucao, golman Filipović kratko odnio, a Zwole sjajno pratio i zabio svoj treći gol ove sezone. Na 2-0 povisio je Lovrić u 34. minuti, u situaciji u kojoj nije imao puno teži posao od Zwolinskog. Mathieu se sjurio prema golu zdesna, nakon nove pogreške gostujuće obrane, dao loptu na drugu stranu, iako ne idealno, no za Lovrića dovoljno dobro. Imala je, osim ta dva gola, Gorica i još šest ili sedam jako dobrih šansi, još nekoliko situacija… Na kraju udarci 12-1, u okvir 6-0.

Magla je otežavala posao igračima, spustila se i prije početka utakmice, ali Gorici nije smetala… Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

I sve je teklo savršeno glatko, u istome ritmu, Gorica je nastavila visoko pritiskati, a gosti glavinjati terenom, da bi se u 54. minuti ukazao sudac Vučković. Čovjek se prvo “proslavio” u 38. minuti, kad je prvo pokazao na jedanaesterac za Goricu, a zatim se predomislio i pokazao na korner koji uopće nije bio (?!), a u devetoj minuti nastavka odlučio je Cherifu Ndiayeu pokazati žuti karton zbog simuliranja. Bio mu je to drugi žuti, dakle drugi crveni u utakmici, pri čemu nije sasvim jasno je li Cherif zaista simulirao ili ga je golman “zakačio” po nozi…

Nakon toga se, logično, utakmica promijenila. Gosti su sad krenuli prema naprijed, napravili sve tri zamjene i pokušali zakomplicirati rasplet ovog susreta, a pritom je nervoza stalno rasla. Kulminirala je u 65. minuti, kad se trener Sergej Jakirović pobunio na jednu odluku iznimno neuvjerljivog suca Vučkovića, a ovaj mu je pokazao prvo žuti, a onda i crveni karton! Ljutito je Jakir otišao u svlačionicu, a kormilo je preuzeo njegov pomoćnik Saša Sabljak.

Imao je nekakve “prilikice” Belupo u svojim nastojanjima da nešto napravi prema napprijed, ali zapravo je opasnije iz protunapada prijetila Gorica. Sve to činilo je igrače gostujuće momčadi toliko nervoznima da su u 82. minuti izazvali i ozbiljnu gužvu pokraj vlastite klupe, nakon što je Stipe Bačelić-Grgić primitivno reagirao nakon jednog dosuđenog faula na Dvornekoviću. Sve je završilo žutim kartonima za inicijatora gužve, ali i za našeg Aleksandra Jovičića.

Nakon toga se konačno sve smirilo, i strasti među igračima i ritam aktivnosti na travnjaku, pa je zapravo valjalo samo dovršiti posao. Nakon svega, četiri minute sudačke nadoknade, u toj magluštini koja je dominirala ovog poslijepodneva čak i više nego Gorica u prvom poluvremenu, činilo se kao vječnost. Nasreću, Slaven Belupo više ni u jednom trenutku nije ozbiljno ugrozio gorički gol, a kamoli nedostižnu goričku prednost. I bodovi su ostali doma.

Dobro će jedna ovakva partija doći igračima Gorice nakon dva vezana poraza, poslužit će kao dokaz da mogu i znaju puno više nego protiv Lokomotive i u onom nesretnom ispadanju iz Kupa, ali i kao poticaj da slično bude i sljedećeg petka, kad dolazi kraj nogometne jeseni. U petak u 18 sati u Velikoj Gorici gostovat će zaprešićki Inter, utakmica je to koju Gorica dočekuje s jako dobrih 28 bodova. I s Europom kao pričom koja i dalje itekako ima pokrića.

HT Prva liga, 18. kolo

HNK GORICA – Slaven Belupo 2-0 (Zwolinski ’18, Lovrić ’34)