Prijava

Vaša prijava

Badnjak kod Dianeževića: Otac unosi slamu, sin svijeću i vino, a bor kite svi zajedno


Malo je takvih čuvara tradicije kao što je to obitelj Dianežević. Svoju veliku ljubav prema starim vremenima i običajima supružnici Snježana i Stjepan njeguju već godinama, a iz nje se svake godine izrodi nova ideja i novi projekt. Ove godine to je uređenje starog čardaka. Raznobojne lampice, kuglice i mnoštvo božićnih detalja ukrasili su staru drvenu građevinu u Kurilovcu. No, nije tako samo u dvorištu. I svaka prostorija čardaka odiše blagdanskim ugođajem.

Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Nismo htjeli pretjerivati s ukrasima, sve smo ukrasili po našoj viziji, da bude lijepo i da se uklopi s tim starim objektom. Unutra smo napravili nešto modernije. Lani je tu bila borovica i pravi starinski Božić, a ove godine je to malo modernije jer je kćer tako poželjela – ispričao je Stjepan Dianežević i dodao kako je imanje ukrašavao nekoliko dana.

– Neke od kuglica, ove sitnije, su starije od 50 godina. Imali smo ih dok smo još bili na selu i dok se bor još kitio na starinski način. Zadržali smo stari nakit jer je očuvan, ali i dodali novi – kazao je Stjepan i prisjetio se kako se grana bora nekada ukrašavala bombonima i jabukama, ili se u papir zamatala narezana repa.
Unošenje slame u kuću za Stjepana je najljepši božićni običaj, pa su taj dio tradicije i zadržali. Osim toga, na starinski Božić podsjećaju i jaslice pod borom u glavnoj prostoriji čardaka.

– Jaslice su klasične, kako smo nekada radili, za njih mi je trebao gotovo cijeli dan. Morate ići u šumu ubrati mahovinu, složiti kamenčiće, pripraviti sve kipiće, složiti osvjetljenje da to lijepo izgleda i u tome prođe cijeli dan – ispričao je Dianežević kojeg, ističe, na ovo motivira ljubav prema tradiciji te želja da se običaji očuvaju i prenesu na nove generacije.

Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Adventske vijence izradila je sama Snježana Dianežević, na radionici u Etno udruzi Kurilovec. Pa iako nije Turopoljka, Snježana je rado prihvatila turopoljske običaje i odlučila ih njegovati zajedno sa suprugom.

– Ja sam iz Zagreba i takve stvari sam prije samo gledala na televiziji. Znali su mi o običajima pričati baka, deda i prabake. Kad sam došla tu sve sam prihvatila. Vratiš se malo u prošlost i to baš lijepo izgleda. Uživa čovjek u tome – ispričala je Snježana Dianežević, koja je nedavno proglašena prvom pratiljom Najuzornije hrvatske seoske žene.

Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Osim toga, Snježana je aktivna članica KUD-a Nova zora, predsjednica Etno udruge Kurilovec, a rekreativno pleše i u FA Turopolje. Njen suprug, pak, bavi se uzgojem autohtone pasmine hrvatskog posavca.

Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Prvo smo krenuli s cvijećem i počeli osvajati nagrade u Velikoj Gorici, pa zatim u Zagrebačkoj županiji. Onda smo 2002. godine bili prvaci kontinentalne Hrvatske. Nakon toga smo kupili konje,a naša je svatovska zaprega odmah 2006. godine bila prvak Hrvatske – ističe Snježana te dodaje kako su i dva puta pobjeđivali na međunarodnom natjecanju za najljepše ookućnice Floraart. Kruna njihovog rada i posebno priznanje došlo je prošle godine kada su dobili povelju Suncokret ruralnog turizma.

S posebnim ponosom Dianeževići ističu kratki film ‘Božić kak negda’ koji je nastao prema Stjepanovoj ideji, a snimao se upravo u njihovom čardaku. Ideja im je objediniti i sve scene turopoljskog Jurjeva kojeg na svom imanju obilježavaju svake godine.


Čestitka