Prijava

Vaša prijava

Ptičja gripa otkrivena u susjedstvu, u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere zaštite


U našem susjedstvu nedavno su potvrđeni slučajevi ptičje gripe podtipa H5N8 koja je prije tri godine izazvala velike probleme na velikogoričkom području. Podsjećamo, samo u Sopu Bukevskom u siječnju 2017. godine eutanazirano 1500 komada peradi u krugu od 10 kilometara. Prema informacijama iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane početkom siječnja potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica u Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj.

Visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća, a u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

– Podsjećamo da su u Republici Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 27/17).

Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Primjenom biosigurnosnih mjera mora se onemogućiti kontakt domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebnom pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa – poručili su iz Uprave.