Prijava

Vaša prijava

Val gripe širi se Turopoljem, kao i strah od onog drugog virusa


Iako se prije dva tjedna činilo kako je gripa zaobišla velikogoričko područje, situacija se značajno izmijenila. Od prošlog petka krenuo je rast broj oboljelih, a do sada je potvrđeno više od 70 slučajeva. Za razliku od Grada Zagreba koji se nalazio prvi vrhu ljestvice po broju oboljelih, goričko područje je do sada bilo pošteđeno.

-Sada možemo reći kako je krenulo. Najviše slučajeva imamo među djecom školskog uzrasta. Virus se eksplozivno širi i naglo je porastao broj oboljelih. Nastavak tog trenda očekujemo i tijekom cijelog ovog tjedna. Zanimljivo je što gotovo do kraja siječnja nismo imali epidemiju. Ove godine u veljači se očekuje vrhunac vala – rekla nam je Gordana Pajan Lehpaner, voditeljica goričke epidemiološke službe.

Informacije koje dolaze iz Kine o jednom drugom virusu zabrinule su građane. U goričku epidemiološku službu tako se javila jedna gospođa koja je u strahu zamijenila običnu gripu za koronavirus. Tvrdila je kako njezin sin ima koronavirus. Na pitanje doktora kako se i gdje zarazio, odgovorila je kako u Velikoj Gorici ima Kineza, a virus je došao iz Kine.

Na svu sreću u Hrvatskoj i na goričkom području nije zabilježen niti jedan slučaj. No, nije isključeno kako bi se u budućnosti situacija mogla promijeniti. Ako se to dogodi naša sugovornica kaže kako su nadležne službe spremne.

– Svi liječnici i bolnice dobili su upute što uraditi ako se uoče simptomi. Granični sanitarni inspektori također su dobili upute od ministarstva. Svi znaju što im je činiti ako se pojavi sumnja na koronavirus. Sve službe su u pripravnosti – dodala je epidemiologinja.