Prijava

Vaša prijava

Evo kako lakše prebroditi ova teška vremena

[]

Izolacija i neizvjesnost koje nam je donijela pandemija koronavirusa stavlja nas sve na kušnju. Ljudi moraju pronaći način kako da se nose s novonastalom situacijom, što nije uvijek lako. Evo što o tom kaže Sanda Puljiz Vidović profesorica psihologije i ravnateljica goričkog Centra za djecu, mlade i obitelj.

– Situacija je neizvjesna. Ne znamo koliko će trajati i kakve će posljedice imati ova pandemija. Ovakve situacije u nama izazivaju nelagodu, strah, kod nekih i paniku, tjeskobu, depresiju i nesigurnost. Bojimo se za svoju djecu, roditelje i prijatelje. Pitamo se kako će djeca završiti školsku godinu, kako će maturirati i kako će manja djeca izdržati bez igre u obližnjem parku. Sva ova pitanja utječu na naše psihičko stanje – rekla je Puljiz Vidović.

No, postoji način kako si olakšati ovu situaciju. U ovom trenutku izloženi smo bombardiranju informacijama pa je važno odrediti pouzdane izvore i ograničiti količinu informacija koje primamo na dnevnoj bazi.

– Važno je držati se informacija koje dolaze iz Stožera. To su stručnjaci koji imaju provjerene informacije i kojima moramo vjerovati. Teorije zavjere koje kruže društvenim mrežama nikako nam neće pomoći, samo će nas destabilizirati i još više uplašiti. Važno je biti informiran, ali dovoljno je dvaput dnevno potražiti nove informacije. Pretjerana opsjednutost informacijama, pogotovo o broju zaraženih i umrlih, samo pojačava osjećaj straha i neizvjesnosti – objasnila je profesorica.

Tjelesna aktivnost jako je važna i u ovoj situaciji, naglasila je Puljiz Vidović.

– Iskoristite ovo vrijeme za rad u vrtu, penjite se stepenicama ili operite prozore. Važno je imati neku dnevnu rutinu. Skuhajte ručak, nazovite roditelje ili prijatelje – dodala je.

Ono što je najvažnije morate biti svjesni da će ova situacija prije ili kasnije proći, zato je važno zadržati pozitivan stav. No, to nije uvijek moguće. Za one kojima treba pomoć u Centru je otvoren broj za pomoć 091 6231 734 na kojem će svakim radnim danom od 9 do 14 sati dežurati stručnjaci.