Više od 30 milijuna kuna vrijedna je energetska obnova zgrade velikogoričkih srednjih škola – Srednje strukovne škole, Ekonomske i Gimnazije Velika Gorica. Obnova je započela početkom godine, a radovi su trebali završiti do kraja ove godine, dok bi kompletna provedba projekta energetske obnove bila gotova do veljače 2021. godine. Međutim, zbog trenutne situacije u cijeloj državi, završetak obnove ovisit će o trajanju pandemije koronavirusa, koja već sada negativno utječe na dinamiku izvođenja radova na ovom, najznačajnijem projektu energetske obnove javnih zgrada u vlasništvu Zagrebačke županije.

Obnova podrazumijeva kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova. Naime, zgrada je sagrađena materijalima koji ne zadovoljavaju današnje standarde i norme energetske učinkovitosti, pa je bila nužna njezina obnova kako bi se smanjili troškovi grijanja i hlađenja, troškovi električne energije, ali isto tako i značajno smanjila emisija štetnih stakleničkih plinova.

Građevinski radovi obuhvaćaju rekonstrukciju vanjskih zidova, odnosno izradu toplinske fasade, i na zgradi škole i na sportskoj dvorani.

– Zamijenit će se i vanjska stolarija, sada drvena, energetski učinkovitijom PVC stolarijom, a rekonstruirat će se i krov – pojašnjava Velimir Kokot, pročelnik za EU fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije, ujedno i voditelj projekta.

Foto: Zagrebačka županija

Dodaje da je već počelo uklanjanje postojećega kosog limenog krova, nakon čega slijedi postavljanje odgovarajuće toplinske zaštite ravnoga krova na granicama grijanoga i negrijanoga prostora. Naglašava da će se na južnim pročeljima zgrade škole postavit i brisoleji koji će zasjeniti staklene površine.

Strojarski radovi obuhvaćaju pripremu sustava grijanja za izvedbu nove toplinske podstanice. Projektiran je novi sustav pripreme potrošne tople vode, na način da on bude optimalan i potpuno funkcionalan neovisno o izvedbi nove toplinske podstanice. Rekonstruirat će se sustav grijanja i na njega ugraditi termostatski setovi, a u prostorijama gdje se odvija nastava ugradit će se ventilacija za izmjenu zraka.

– Valja istaknuti i da će se u sportskoj dvorani instalirati dizalica topline zrak-voda za grijanje i hlađenje ventilacijskog sustava – dodaje pročelnik Kokot. Također, postojeća rasvjeta zamijenit će se energetski učinkovitijom LED rasvjetom, a obnovit će se i eventualno dotrajale instalacije. Uvest će se i daljinsko automatsko mjerenje potrošnje energenata i vode s unosom podataka u informacijski sustav za gospodarenje energijom.

Foto: Zagrebačka županija

– Realizacijom svih planiranih mjera, godišnja ušteda energije za grijanje iznosit će nešto više od 80 posto, a godišnja ušteda primarne energije 75 posto. Očekuje se i godišnje smanjenje emisije štetnih stakleničkih plinova za 81 posto – kaže pročelnik.

Ukupna vrijednost projekta je 30,8 milijuna kuna. Nositelj projekta je Zagrebačka županija koja je iz proračuna za to osigurala 15,6 milijuna kuna, a radove s 15, milijun kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj.

– Kako bi ulaganje Zagrebačke županije dodatno umanjili očekujemo i sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Time bismo ubrzali povrat našega ulaganja, koje je itekako značajno. Međutim, značajna je i ušteda! Naime, očekujemo da će se realizacijom projekta godišnje na energentima štedjeti čak 325.000 kuna – kaže Kokot.

Foto: Zagrebačka županija