Prijava

Vaša prijava

Počelo “Drive in” testiranje na Covid-19 u Samoboru

[]

Kao bi se izbjeglo nekontrolirano širenje koronavirusa u Domovima zdravlja, te osigurala bolja protočnost pacijenata, u funkciji je „Drive-in“ metoda uzimanja briseva. U Domu zdravlja Zagrebačke županije osnovane su tri ordinacije za pregled pacijenata pod sumnjom na COVID-19; u Velikoj Gorici, Samoboru i Ivanić Gradu. Nakon, Doma zdravlja Velika Gorica ovakav način testiranja započeo je i u Samoboru.

– Prakticiranjem ove metode nema kontakata između osoba koje se testiraju i zdravstvenih djelatnika jer sve ide preko sustava e-uputnica, a osoba koja se testira nalazi se na unaprijed pripremljenoj listi – kazala je Irena Dany Holetić, glavna sestra samoborske ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije.

Uzimanje brisa nosa za testiranje na COVID-19 traje manje od minute, čime se štite od zaraze sami pacijenti ali i medicinsko osoblje. – Pacijent automobilom dolazi u točno dogovoreno vrijeme, skine masku i zabaci glavu unazad, te mu liječnica obučena u posebno propisano odijelo sterilnim štapićem uzima bris nosa. Pacijent odlazi kući i čeka nalaz. – objašnjava  sestra Koletić.

Inače, Samobor bilježi mali broj zaraženih, te za sada nema ni jednog medicinskog djelatnika pozitivnog na ovaj virus.