Prijava

Vaša prijava

Paljenje vatre na otvorenom stvara problema vatrogascima

[]

Lijepo vrijeme potaknulo je ljude da počnu uređivati poljoprivredne površine, okućnice, vrtove i livade. Produkt tih aktivnosti su velike količine biljnog otpada, kojeg se građani najčešće rješavaju spaljivanjem. Takva spaljivanja ako se provode u nekontroliranim uvjetima mogu dovesti do požara koji se može proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te neposredno ugroziti ljudske živote.

Vatrogasci Zagrebačke županije i tijekom uskrsnih blagdana imali su intervencije među kojima je najveća bila ona na lokaciji Lukovo kod Vrbovca gdje je opožarena trava, nisko raslinje i šuma na površini od 10.5 ha. Na intervenciji je sudjelovalo 27 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz DVD-ova Lukovo, Brčevec, Gaj, Žunci i Vrbovec.

Kakva je situacija na goričkom području upitali smo Ivicu Macekovića, vršitelja dužnosti zapovjednika JVP Velika Gorica.

– Malo se povećao broj požara na otvorenom, ali to je razumljivo s obzirom na ovu situaciju zbog koje je veliki broj ljudi doma. Imali smo par intervencija prije ove kiše, ali ćemo idućih nekoliko dana biti mirni. Još jednom bih zamolio naše sugrađane da suzdrže i ne spaljuju korov i biljni otpad na otvorenom, a ako već moraju da to prijave lokalnom DVD-u te da ne pale vatru po vjetrovitom vremenu i ne ostavljaju požarište bez nadzora – rekao nam Maceković.

Vatrogasci i u vrijeme pandemije izlaze na sve intervencije i neposredno izlažu svoj život i zdravlje,  zato budimo odgovorni i oprezni s vatrom.