Prijava

Vaša prijava

U Kostanjevcu se okupili najbolji vinari Turopolja i Vukomeričkih gorica

[]

Popuštanje mjera za sprječavanja širenja koronavirusa omogućilo je članovima Udruge vinogradara i vinara ‘Grozd’ da se jučer okupe u pitoresknom Kostanjevcu na obroncima Vukomeričkih gorica. Razlog ovog druženja bio je prikupljanje uzoraka za ovogodišnje ocjenjivanje vina. Iako je riječ o vinarima amaterima, imati kvalitetno vino stvar je prestiža.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Kvaliteta se dobiva samo ako imate nadmetanje među proizvođačima vina. Mi smo svi amateri i među nama je ono jače naglašeno, nego kod profesionalaca. Količine vina koje mi proizvedemo nisu velike, ali sakom od nas važno je imati dobro vino – otkrio nam je predsjednik Udruge Vlado Mikulčić.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Kvalitetu prošlogodišnje berbe ocjenjivat će deseteročlana komisija. Prisilno pomicanje datuma ocjenjivanja na drugu polovicu svibnja imat će pozitivan utjecaj na rezultate. Naime, vina su dobila priliku da duže odstoje i sazriju.

– Ove godine zaprimili smo 50 uzoraka manje nego prošle godine, kada ih je bilo 140. Riječ je o vinima iz berbe 2019. Pretpostavljam kako je razlog manjeg broja uzoraka to što smo ocjenjivanje morali pomaknuli za 40 dana, a naši članovi ne proizvode velike količine i zalihe su im pri kraju – dodao je.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

No, uskočili su kolege vinari iz Gline i Slovenije pa je ova izložba vina dobila i međunarodni karakter. Svoja vina predstavio je Bernard Balon iz Brežica, vlasnik OPG-a s višegodišnjom tradicijom uzgoja vinove loze i proizvodnje vina.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Ovdje sam došao zbog svog prijatelja velečasnog Štefa Tenšeka, a i žena mi je Hrvatica – otkrio nam je Bernard.

Među poznatim licima susreli smo i neka nepoznata. Vukomeričke gorice obiluju makadamskim putevima i puteljcima, kao stvorenim za bicikliste željne prirode i prekrasnih krajolika. Jednu grupu biciklista privuklo je veselo društvo breških vinogradara i vinara pa su im se pridružili.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Mi smo iz Zagreba. Krenuli smo iz Lukavca i slučajno smo naletjeli na ove ljude. Žicali smo ih bocu vina, a oni su nas pozvali da im se pridružimo. Evo popili smo dva tri gemišta i idemo dalje. Odlični su domaćini, nisu nam dali da ništa platimo. Puno biciklista ovdje prolazi i bilo bi dobro da se ovdje i inače može stati odmoriti i nekaj dobroga popiti – rekao nam je Dugi.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Vukomeričke gorice kao rođene su za turizam. Netaknuta priroda sve će više privlačiti ljude iz okolnih gradskih sredina, a ovo područje zaista ima što ponuditi. Zahvaljujući vinogradarima i vinarima, obnavljaju se vinogradi po Bregima i kultivira zapušteni prostor oko njih. Povezivanjem vinara i lokalnih OPG-ova te daljnjim razvojem biciklističke infrastrukture mogao bi se dobiti jedan zanimljiv i  atraktivan turistički proizvod.