Prijava

Vaša prijava

Asia – kraljica Zagreba i Zagrebačke županije

[]

Struka i potrošači i ove su godine ocijenili kvalitetu jagoda koje se uzgajaju na području Zagrebačke županije i grada Zagreba. Ovogodišnje ocjenjivanje u sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“ održano je u Izletištu Ferin u Donjoj Zelini. Titulu najukusnije odnijela je sorta Asia uz koju je na ocjenjivanje došlo još sedam sorti jagoda.

 – Proizvođači stalno zamjenjuju stare sorte onim novima, stvorenim kroz oplemenjivačke programe, većinom prilagođene za uvjete uzgoja u našem podneblju.- rekao je voditelj ocjenjivanja Boris Duralija, redoviti profesor na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, koji je objasnio kako se ocjenjivao vanjski izgled kao što je boja, oblik, veličina te unutarnja kakvoća ploda, od teksture, čvrstoće, do odnosa šećera i kiselina. U usporedbi s proteklim godinama, ovogodišnja sezona berbe počela je nešto ranije, a tržište je čini se “gladno” ovih proljetnih plodova. Naime, prema riječima županijskog pročelnika za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičkovića, jagodari na štandovima diljem županije i grada Zagreba prodaju jagode u pola sata nakon dovoza s plantaže. – Ljudi čekaju u redovima kako bi kupili domaće jagode i to nam govori da su prepoznali lokalne proizvode kao izvrsne i svježe. To je tržište koje treba razvijati. Primjerice, u Velikoj Gorici koji je najveći grad naše županije jagode ovih dana doslovno “planu”. – naglasio je Kraljičković.

Ocjenjivanje jagoda ove godine bilježi svoju punoljetnost. Naime, jagode su pred ocjenjivački sud iznesene već 18-tu godinu zaredom, s ciljem promoviranja, prije svega jagode, a onda i sorte. Naime, ovakva su ocjenjivanja pomogla da se neke sorte s vremenom udomaće. Na području Zagrebačke županije ima šezdesetak registriranih uzgajatelja jagoda i većini njih je ona dodatna djelatnost, a županijske bespovratne potpore jagodarima pomažu u procesu uzgoja. Maksimalni iznos bespovratne potpore je 150.000 kuna.