Prijava

Vaša prijava

Svi znamo tko je pobjednik, ali tko je na izborima prošao najlošije?!

[]

Jutro poslije i definitivno je sve bilo jasno i sigurno. Prebrojani su svi glasovi velikogoričkih biračica i birača, svih 26.501, koliko ih je izašlo na birališta, što je izlaznost od 48,53 posto, pa se zna i tko je izborio mjesto u Saboru, tko nije prešao prag… Pitanje pobjednika ionako je bilo riješeno vrlo rano, već kod prvih izlaznih anketa.

HDZ je na kraju u Velikoj Gorici osvojio 37,84 %, odnosno 9.798 glasova i tako odnio uvjerljivu pobjedu. Na drugome mjestu je Restart koalicija, koja je izbore završila s 5.404 glasa u gradu, što je 20,87 posto. Domovinski pokret skupio je više od tri tisuće glasova, točnije 3.089 (11,93 %), a preko deset posto prošao je i MOST sa 2.753 glasa, odnosno 10,63 %. Izborni prag prešla je i platforma Možemo! s partnerima, dok je prva “ispod crte” koalicija IP, Pametno i Fokus.

Najmanje glasova velikogoričkog biračkog tijela, recimo i to, dobila je koalicija Braniteljsko domoljubne stranke Hrvatske i Hrvatske braniteljske pučke stranke, kojoj su povjerenje poklonila točno 32 birača. Na tih 0,12 % odgovorila je lista MVH (Moja voljena Hrvatska), koja je s 40 glasova na 0,15 %. Na trećemu mjestu od dna je HNS, koji je u našem gradu dobio 54 glasa, jednako kao i A-HSP.

Nakon svega, iz 6. izborne jedinice u Sabor odlazi šestero ljudi s liste HDZ-a (Davor Božinović, Marijana Petir, Krunoslav Katičić, Ivan Celjak, Dražen Barišić i Dražen Bošnjaković), četiri mandata dobila je Restart koalicija (Davorko Vidović, Boris Lalovac, Ivana Posavec Krivec i Željko Lenart), dva idu Domovinskom pokretu (Stjepo Bartulica i Željko Sačić), a po jedan platformi Možemo (Bojan Glavašević) i MOST-u (Nikola Grmoja).

Kao što je jasno s popisa, gradonačelnik Barišić i dalje će biti u Saboru, kao jedini velikogorički predstavnik.