Prijava

Vaša prijava

Zagrebačka županija danas slavi svoj dan

[]

17. srpnja 1759. godine carica i kraljica Marija Terezija podarila je grb i pečatnjak za Comitatus Zagrabiensis, administrativnu cjelinu koja se tada prostirala sve do Jadranskoga mora. Taj grb je i danas u uporabi, a navedeni datum obilježava se kao Dan Zagrebačke županije. Svečana proslava Dana županije ove godine nije održana zbog epidemije, no tradicija davanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima s područja Zagrebačke županije nije prekinuta. Danas je delegacija Zagrebačke županije na čelu sa županom Stjepanom Kožićem i predsjednikom Skupštine Zagrebačke županije Matom Čičkom kod spomen obilježja na mostu na rijeci Kupi u općini Pokupsko položila vijenac uz paljenje svijeća, te spustila vjenčiće u rijeku Kupu.

 

– Svim žiteljima čestitam Dan Zagrebačke županije! Slavimo 27. obljetnicu postojanja Županije u suverenoj Hrvatskoj. Kao i svake godine, danas dajemo počast poginulim braniteljima naše domovine, jer njihovu žrtvu ne smijemo zaboraviti. – rekao je župan Kožić, uz nadu da će se dogodine, u ovo vrijeme, stvoriti uvjeti za održavanje svečanosti kako bi zaslužnim stanovnicima Županija dodijelila nagrade i priznanja. – Zagrebačka županija je danas jedna od gospodarski najuspješnijih hrvatskih županija, stoga svim stanovnicima čestitam Dan Zagrebačke županije! – poručio je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak.

Župan Kožić obratio se svim stanovnicima Zagrebačke županije i na županijskoj službenoj internet stranici prigodnim videom.