Prijava

Vaša prijava

Europska Gorica! Rukometaši doveli veliko pojačanje za Europsku ligu

[]

Onako kako je moralo završiti – jer sportska pravda ponekad zaista i postoji – tako je i završilo. Rukometaši Gorice dobit će priliku za izlazak na europsku scenu, što je velika stvar, ali i potpuno zaslužen rasplet situacije. Prošla je sezona, naime, iz goričke perspektive bila izvrsna, trener Andrija Nikolić i njegovi igrači osvojili su prvo mjesto na kraju regularnog dijela sezone u Premijer ligi, ali korona im je “ukrala” šansu da Europu izbore na parketu. Međutim, sve se rasplelo jako dobro…

Neki klubovi su odustali od nastupa u novooformljenoj Europskoj ligi, otvorila se šansa da Gorica uskoči kao zamjena, a to su u klubu objeručke i prihvatili. Zaigrat će tako u pretkolu natjecanja koje je drugo po snazi u svijetu rukometa. Liga prvaka ove je sezone smanjena s 32 na 16 klubova, a ova polovica koja je ispala višak završila je upravo u Europskoj ligi. Opasno jakom natjecanju, jer tu su klubovi kao što su bjeloruski SKA Minsk, danski Silkeborg i Skjern, španjolska Bidasoa, njemački Melsungen, mađarski HEDO, makedonski Metalurg, francuski PAUC, švedski Kristianstadt, švicarski Winterthur, ruski CSKA… I naša Gorica.

Gorica ulazi u ovu priču kroz prvo pretkolo, nakon kojeg bi morala proći i drugo da bi izborila ulazak u natjecanje po skupinama. A to bi garantiralo deset jakih i velikih utakmica, pet pred svojim navijačima… Ne treba ni govoriti koliko bi to značilo za gorički sport u cjelini, u vremenu u kojem nogometaši iz godine u godinu ozbiljno ganjaju Europu, u kojem košarkaši izlaze izvan hrvatskih okvira i odlaze u ABA ligu 2, sad se događa i rukometni europski iskorak. Pravi, ozbiljni.

Bili su već rukometaši u Europi, prije tri godine okušali su se u Kupu EHF-a, no već na prvom koraku bolji je bio estonski predstavnik Pölva Serviti. Ovoga puta posao će biti još teži, ali i Gorica je danas kudikamo ozbiljnija nego prije tri godine. Suradnja s PPD Zagrebom donijela je puno toga, a iz perspektive lokalnog sportskog fanatika lijepo je čuti da su u ovom trenutku na posudbi iz PPD-a svega četiri igrača. Svi ostali su igrači Gorice, pod ugovorima, uključujući i dio onih koji su lani bili u Gorici kao posuđeni igrači Zagreba.

Uz praktički cijelu momčad iz prošle sezone, minus Zvonimir Rudolf Šafranko, Gorica radi i na pojačanjima uoči novih izazova. Tako su iz kluba objavili kako je novi igrač Gorice 23-godišnji Varaždinac Dominik Novak. Lijevi vanjski koji je bio i juniorski reprezentativac, mladić razornog šuta, veliki fan Mikkela Hansena, trebao bi značajno pojačati goričke izglede u sudaru s nekim od, nema sumnje, vrlo ozbiljnih protivnika.

Potencijalni problem u cijeloj ovoj priči odnosi se na dvoranu u kojoj će Gorica igrati europske utakmice. Za pretkola će vjerojatno dovoljno dobra biti i naša Gradska dvorana, ali za više od toga sigurno ne. Uvjeti kažu da dvorana mora imati tribine s obje strane i kapacitet od najmanje dvije tisuće gledatelja, a sve to ne može zadovoljiti niti jedna gorička dvorana, ali i samo jedna u Zagrebu. Samo zagrebačka Arena. Opcija su i Sutinska vrela, u nekim varijantama možda i dvorana velikogoričkog Srednjoškolskog centra…

Ukratko, čeka nas sjajna sportska sezona u našem gradu!