Prijava

Vaša prijava

Građanska inicijativa Naša Podbrežnica nastavlja borbu protiv spojne ceste

[]

Nakon što je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, početkom srpnja, spomenut plan probijanja Zadarske ulice u kvartu Podbrežnica i njeno spajanje na Ulicu Jurja Dobrile u susjednom kvartu, stanovnici tog dijela Gorice pokrenuli su prvo online peticiju, a onda su krenuli i ‘fizičko prikupljanje’ potpisa protiv ove odluke Grada. Građanska incijativa Naša Podbrežnica za sada je, tvrde, prikupila više od 70 posto potpisa stanovnika kvarta skupljenih on-line ili fizičkim putem. Njihova borba protiv spojne ceste se nastavlja.

– Gradnjom spojne ceste, stanovnici kvarta, dobiti će minutu do dvije brže vrijeme dolaska u bilo kojem pravcu. Je li to vrijedno ulaganja oko 5 milijuna kuna? Mi mislimo da se taj novac može uložiti u polivalentno igralište koje čekamo već 40 godina. Da bi se sagradila spojna cesta, potrebno je uništiti šetnicu koja starijim građanima pruža komadić mira za rekreaciju bez buke automobila – kažu iz inicijative i dodaju kako su građani sami na kraju Zadarske ulice postavili djeci koš za igru, a na tom dijelu djeca iz vrtića uče rolati i igraju se kada je u parku blato.

– Za vrijeme nedavne karantene, obitelji su uživale u “prirodi” upravo na toj šetnici. Odmah pokraj šetnice nalaze se i gradski vrtovi gdje građani slabijeg imovinskog stanja mogu posaditi povrće da bi imali za preživjeti. I sada Grad to planira onečistiti automobilima i smogom – objasnili su stanovnici Podbrežnice.

 

U tom dijelu već se gradi trgovina EuroSpin.

– Najavljena je i izgradnja trgovine Muller.  Treba li sagraditi cestu kroz mirno naselje da bi građani došli brže do trgovina, treba li opteretiti mirno naselje kamionima, ugrožavati dječju igru i mirno odrastanje? Kako to ne bi bilo sve, urbanistički plan iz 2012. godine, o kojemu nitko ništa nije pitao nas stanovnike, pokazuje da će se uz uništenje šetnice graditi spojna cesta pokraj naselja do obilaznice, kao i jedna dodatna cesta odmah pokraj gradskih vrtova. Onečišćenje na kvadrat za to malo posađenog povrća – upozorili su iz inicijative i naglasili kako će se time znatno sniziti i cijene njihovih nekretnina.

– Mi nismo protiv napretka grada, njegove urbanizacije. Mi samo trebamo trebamo i želimo polivalentno igralište, miran obiteljski život i odrastanje naše djece. Uništavaju se uspomene stare 40 godina. Urbanizacija grada može biti i gradnja igrališta a ne samo cesta, zgrada i trgovina – zaključili su iz građanske inicijative.