Prijava

Vaša prijava

Gorički gimnazijalci uspješni na državnoj maturi, čak 90 posto ih je upalo na željeni fakultet

[]

Rezultati goričkih gimnazijalaca na državnoj maturi su odlični. Svih 93 učenika Gimnazije Velika Gorica položilo je državnu maturu, a bitno je spomenuti i kako je čak 98 posto učenika pisalo ispite A razine iz obaveznih predmeta, dok je tek 2 posto odabralo razinu B.

– Maturanti su pokazali veliku motivaciju, ali i znanje. Smatram da je dio rezultata, motivacije i stečenog znanja zasluga i njihovih profesora te organizacije rada u Gimnaziji Velika Gorica. Ono što mene jako veseli i čime smo mi profesori jako zadovoljni je to što naše ocjene ne osciliraju jako od ocjena na državnoj maturi – komentirala je Brankica Žugaj, ravnateljica Gimnazije.

Budući da su ispiti državne mature svake godine drugačiji, nemoguće je uspoređivati generacije. No, učenike unutar generacije može se usporediti jer škole dobiju podatak i o centilima koje je postigao pojedini učenik (radi se o statističkoj oznaci, a što je on viši uspjeh je veći. Ako učenik ima centil 100, znači da ima najbolji rezultat u generaciji). Centil iznad 50 tako bi značio da je rezultat učenika iznad prosjeka Republike Hrvatske.

– Nije nitko ostvario 100 centila, ali jako je važno ako učenik iz sva tri predmeta ima ostvarenost od preko 90 posto. To je jako značajna mjerljivost, a imamo dosta takvih učenika. Mi smo izuzetno zadovoljni jer su rangovi naših učenika u matematici, hrvatskom i engleskom jeziku iznad 76 posto što je jako visoki rezultat – dodala je Žugaj.

Prosječna ocjena goričkih gimnazijalaca iz engleskog je 4,38, iz matematike 3,94, a iz hrvatskog 4,02.

– Ukupno je to izuzetno visoki prosjek. Još su viši prosjeci iz izbornih predmeta – kaže Brankica Žugaj i dodaje kako je 90 posto gimnazijalaca upisalo svoj prvi izbor studija.