Prijava

Vaša prijava

Radovi na Aglomeraciji Velika Gorica teku predviđenom dinamikom

[]

Projekt Aglomeracija Velika Gorica teče predviđenom dinamikom, istaknuo je to danas prilikom obilaska radova u Lukavcu, gradonačelnik Dražen Barišić.

„Na gotovo smo 75 posto izvodljivosti cijeloga projekta, i vjerujem da će se prije jesenskih kiša, pogotovo zime zatvoriti sva gradilišta, odnosno svi koridori, svi šahtovi koji sada smetaju za život i promet ovdje u Lukavcu.“ – rekao je gradonačelnik.

„Lukavec je naselje koje je dugo vremena čekalo kanalizaciju, i napokon ju je i dobilo. Ovo je veliko gradilište na kojem radi sedam ekipa. Vrijednost radova u ovom naselju je gotovo 18,5 milijuna kuna. Lukavčani će dobiti 350 besplatnih priključaka na kanalizacijski sustav. Ovdje je 6,7 kilometara aglomeracijske mreže, trenutačno je napravljeno 5,1 kilometar, što znači 77 posto sustava u ovom naselju.“ – istaknuo je direktor VG Vodoopskrbe, Tomislav Jelisavac.

Unutar VG vodoopskrbe formirana su četiri tima koji obilaze mjesta gdje su građevinski radovi u punom zamahu, gdje sa svakim vlasnikom parcele osobno razgovara gdje im smjestiti sabirni šaht unutar njihove parcele.

Osim u Lukavcu, aglomeracija ide i u drugim cjelinama Posavine i Turopolja. „Kobilić završavamo, tamo smo na 92 posto aglomeracijskog procesa. Na cjelini Okuje, Mraclin, Staro Čiče napravili smo oko 6,5 kilometara, a tamo radi šest ekipa, šest dana u tjednu po desetak sati.“ – kaže Jelisavac.

Da će ostati bez priključka na kanalizaciju ne treba brinuti stanovnike koji u vrijeme kad je prvotno rađen projekt nisu imali građevinsku dozvolu ili nisu bili u prostornom planu.

„Pojedine kuće u nekim slijepim ulicama nisu obuhvaćene ovim projektom, međutim, mi iz VG Vodoopskrbe nećemo ostaviti nikoga da ostane bez priključka na kanalizaciju. Krenut ćemo s novim projektom, kako bismo iz EU povukli sredstva, te ćemo ih do kraja 2023. spojiti na sustav.“ – poručuje Jelisavac.

Određene ulice kroz koje prolazi koridor magistralnog voda po sredini, bit će u potpunosti asfaltirane u suradnji s Gradom koji je u svom proračunu pronašao sredstva kako bi se pokrio onaj dio koji nije financiran iz Kohezijskog fonda EU.

„Znam da nije lako u ovo vrijeme, ali treba pretrpjeti da se polože i ispitaju cijevi, tada slijedi sanacija prometnica. Zahvaljujem sugrađanima na razumijevanju svih ovih godina, i molim ih za još malo strpljenja u narednim mjesecima .“ – rekao je gradonačelnik Barišić.

Kroz tjedan dana očekuje se odluka o izvođaču radova za novi pročistač za koji su pristigle dvije ponude, a njihova vrijednost je oko 100 milijuna kuna.