Prijava

Vaša prijava

Komunalni redari upozoravaju: I kad vam kažu da je nešto besplatno – nije!

[]

Svi smo se barem jednom našli u situaciji da u svojim domovima, garažama, podrumima ili tavanima imamo generalno čišćenje, a onda mnogi ne znaju da se otpad može legalno odvesti na reciklažno dvorište, ili pozvati VG Čistoća kako bi preuzela taj isti otpad. Lakše i jednostavnije je nazvati broj s letka koji je bio zalijepljen na obližnjem stupu javne rasvjete ili ulazu u zgradu, jer ipak tamo piše “besplatan odvoz”. No, je li to zaista tako?

– Sadržaj oglasa – čistimo tavane, podrume, stare kuće, odvozimo besplatno šutu, namještaj…Mi komunalni redari savjetujemo da se takve usluge ne koriste. Sav taj otpad završava u prirodi, šumama, rijekama, potocima – kaže Jadran Klempić, komunalni redar Grada Velike Gorice.

Foto: Suzana Majstorović/Cityportal.hr

Klempić je opisao i kako usluga odvoza otpada najčešće izgleda.

Nazovete taj broj, želite postati korisnik, ta usluga obzirom da se sve odvozi u prirodu i neprikladna mjesta je znatno jeftinija od usluge legalnog odvoza, jer se ne izdaju računi, a uz sve vi kao korisnik te usluge nemate uvid gdje je taj otpad završio. Vi svoj otpad zbrinete, oni ga odvezu u kamionu, a vi ne znate gdje je završio. Takvi sakupljači otpada izdvoje sirovine koje mogu iskoristiti, aluminij, bakar, stari papir, plastiku, sve ono na čemu mogu zaraditi, a ostatak završi u prirodi. Osim toga, često za svoju uslugu traže i novac.

– Znamo pronaći dokumente, račune, knjige na kojima pišu ime i prezime, adresa, mi odemo na tu adresu, i kad kažemo zašto smo tu, dobijemo odgovor kako oni nisu taj otpad odbacili tamo nego su dali čovjeku otpad da ga zbrine. Najčešće ne znaju ni kome, ali kažu da su vidjeli letak na stupu javne rasvjete, te su nazvali broj i dogovorili odvoz otpada – kaže Klempić.

Foto: Suzana Majstorović/Cityportal.hr

Nažalost, davatelje takvih usluga teško je kazniti, ne javljaju se na telefon jer brojeve komunalnih redara već poznaju, a i ako se dogodi da ih ulove u prekršaju, kazna koju dobiju najčešće je manja od onoga što su zaradili. Zato iz velikogoričkog komunalnog redarstva poručuju:

– Koristite reciklažna dvorišta i usluge gradskih tvrtki, ako imate poteškoća s predajom otpada nazovite komunalno redarstvo Grada Velike Gorice. A ako vidite takve letke uklonite ih, i nikako ne zovite te brojeve jer uslugu ćete napraviti samo njima, a štetu onome tko će taj otpad morati ukloniti, a o zagađivanju okoliša, naših šuma i voda nije potrebno ni govoriti.

Foto: Suzana Majstorović/Cityportal.hr