Prijava

Vaša prijava

Vrijeme je za vrganje, kraljeve svake šume

[]

Posljednjih dana društvene mreže pune su fotografija jedne od najpoznatijih i najukusnijih gljiva – vrganja. Berači su se raspršili na sve strane, neki ih beru za vlastite potrebe, neki za popunjavanje kućnog budžeta.

No, potraga za vrganjima osim spomenutog, donosi i benefit boravka na svježem zraku i lagane šetnje šumom.

18.08.2020., Strezojevo, vrganji, foto: Suzana Majstorović/cityportal.hr

A što znamo o ovoj poslastici?

Vrganj je jestiva je gljiva koja raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Kako piše rtl.hr najpogodnije vrijeme za rast vrganja je kad kišom natopljena zemlja isparava kao izmaglica iznad tla. Prilikom berbe vrganju treba prići pažljivo i pregledati ga sa svih strana, zatim ga nježno kucnuti po klobuku, jer upravo taj zvuk nam otkriva njegovu starost. Ako je zvonak i napet, radi se o mladom vrganju.

18.08.2020., Strezojevo, vrganji, foto: Suzana Majstorović/cityportal.h

No, kada je tema branje vrganja, važno je napomenuti da prema Pravilniku o zaštiti gljiva u Hrvatskoj nije dopušteno brati vrganje klobuka manjeg od 4 cm, a ako se naiđe samo na dva vrganja, jedan (manji ili crvljivi) mora se ostaviti na staništu i dopustiti mu da otrese zrele spore.

Vrganje prije pripreme možete obrisati vlažnom krpom ili ih kratko oprati pod tekućom vodom, ali ih ne namačite u vodu jer će je upiti previše i postati kašasti. Također, nakon branja najbolje ih je čuvati u kartonskoj vrećici do dva dana u hladnjaku.

18.08.2020., Strezojevo, vrganji, foto: Suzana Majstorović/cityportal.hr

Vrganje možete jesti kao samostalno jelo, možete ih sušiti, koristiti za juhe, kao začin za rižota ili kako biste intenzivirali okus jela, gdje je to potrebno, piše podravka.hr.  Svježi vrganj je bez premca, a sušenje je svakako bolja metoda za konzerviranje od zamrzavanja, kod kojeg se gubi specifičan okus vrganja. Pri sušenju svježe vrganje narežete na listiće, sušite i na kraju spremite u staklenku. Prilikom upotrebe sušene vrganje je potrebno omekšati namačući ih najmanje 30 minuta u mlakoj vodi. Možete ih čuvati i u octu ili u ulju.